A zatímco kabina prvního týmu žije letním stereotypem, mládežnická mužstva bijí kvůli tradičnímu průvanu v kádru, způsobeného generační obměnou, na poplach.


„Zůstali nám tady vlastně jen čtyři hráči z minulé sezony, jinak jsou to všechno hráči ročníku 1993, čili loňští deváťáci. Prakticky tvoříme nové mužstvo,“ postěžoval si prostřednictvím klubového webu kouč dorostu Luboš Sláma.


Už na první pohled stojí před náročnějším hokejovým rokem třebíčský dorost. Loňská zpackaná sezona měla totiž za následek jednu vážnou skutečnost: sestup z extraligy.


Návrat mezi elitu? Zřejmě s problémy


A aby toho nebylo málo, o patro níže by mohl nově vznikající tým tvrdě narazit. A to kvůli reorganizaci mládežnických soutěží a zeštíhlování extraligových celků. Návrat mezi elitu tak může být mimořádně složitý.


„Samozřejmě to bude náročnější,“ konstatoval druhý z trenérského tandemu Roman Vondráček. „Ale extraliga je jen pro ty nejlepší týmy, a ty by ji měly taky hrát.“


Druhá nejvyšší tuzemská dorostenecká soutěž, která je rozdělena do tří skupin, může být pro Horáckou Slavii náročná i z jiného hlediska. Celá řada mužstev bude mít velké ambice.


Záloha extraligové Komety Brno, Kopřivnice, Prostějov, Nový Jičín a v neposlední řadě rivalský Žďár nad Sázavou. „Když by se podařil postup, samozřejmě bychom se nebránili. To ale bude hodně těžké,“ ví trenér Sláma.


Před pátým zářijovým dnem bude mít zřejmě v nepořádku spánkový rytmus i realizační tým juniorského výběru, možná největšího překvapení uplynulé sezony extraligy.


Zelenáč soutěže se totiž mezi zvučnými soupeři neostýchal. Coby nováček brzy setřásl sestupové starosti a dokráčel do play off, kde téměř dostal na lopatky pražskou Spartu.


„Sparta měla jen větší štěstí, sehráli jsme s nimi vyrovnané zápasy,“ hodnotil tehdy třízápasovou bitvu hlavní kormidelník Štěpán Oberreiter.


Druhý rok je až na výjimky náročnější


Jenže jak už to bývá, druhý rok je pro novice až na výjimky mnohem náročnější. A s přirozenou obměnou kádru čeká Třebíč mezi extraligovou smetánkou pravděpodobně hodně práce.


„Věřím, že sestavu dáme dohromady dobrou, abychom navázali na velmi dobrou loňskou sezonu. Bude to ale určitě obtížnější, protože už nebudeme nováčkem v soutěži a ta cesta bude daleko tvrdší,“ tuší Oberreiter.


Juniorské mužstvo tak budou bez pochyb pod větším drobnohledem než loni. Pozornosti fanoušků se tím pádem nevyhnou ani trenéři.


Klubové vedení navíc vsadilo na „velkou trenérskou neznámou“ – Karla Šefčíka, někdejšího obránce z extraligovými zkušenostmi, který společně s koučem Oberreiterem má utvořit novou dvojici.


Jedno je jisté, výsledek snažení mládežnických celků se dozvíme až v roce 2009, po závěru obou soutěží.