A jaká byla cesta vyřazovací částí? Kde se rodily důležité okamžiky?

17 SEKUND DO KONCE

Moravské Budějovice byly blízko od vyřazení již v prvním kole play-off. S Hodonínem prohrávaly v sérii 1:2 a v domácím druhém zápase tahaly ještě v průběhu třetí třetiny za kratší konec. Jenže přišlo vyrovnání na 1:1 z hole Tomáše Pelikána a v poslední minutě dostala Žihadla možnost přesilovky. Trenér Augustin Žák si vzal oddechový čas a Michal Kliment 17 sekund před třetí sirénou rozhodl.

„Kluci odvedli jako vždy skvělou práci. Přestáli jsme několik černých chvil, měli i štěstí, ale zvládli jsme to a pojedeme si do Hodonína pro postup,“ předpovídal brankář Dominik Groh.

A to se také stalo. V posledním zápase série byla morální síla na straně Žihadel a dokráčela si pro postup do druhého kola play-off. „My tyhle zápasy hrát umíme. Klukům jsem věřil, náš postup je zasloužený,“ uvedl Žák.

Ilustrační foto.
V krajském přeboru hrají všichni doma

VYHRANÉ NÁJEZDY

První duel ztratily Moravské Budějovice až v samotném závěru, ale v domácí odvetě se vypjaly k výbornému výkonu. Vysoce favorizovaný Šumperk držel dlouho pevně otěže zápasu, byl napřed o dvě branky, ale k obratu zavelel dvěma trefami Michal Kliment. Euforii pak přetavil ve třetí branku Marcel Juráň.

Draci sice srovnali, ale v rozhodujících samostatných nájezdech byli lepší domácí. Šumperku nevyšel tah s výměnou brankářů, rozdílový nájezd proměnil Filip Matějka. „Polovinu zápasu jsme byli bídní. Kluci se ale ve třetí třetině vzchopili,“ popsal duel kouč Žák a k celé sérii dodal: „Šumperk byl možná tři zápasy lepší, ale my měli rozdílové hráče a skvělého brankaře. Kluci hráli za sebe, za klub, diváky i Zdenka Stojánka.“

FANTOM GROH

V play-off rozhodují brankáři, to je stará pravda. V sérii s Havlíčkovým Brodem opět nebyla Žihadla favoritem, ale maskovaný muž Dominik Groh předváděl doslova zázraky. To ocenil i trenér Bruslařů Richard Cachnín. Na hokejky favorita se pak navíc začala vkrádat nervozita, takticky sérii nezvládl. Naopak Žihadla se těšila z prvního úspěchu v play-off s regionálním rivalem. Výsledkem byly tři přesvědčivé výhry.

„Nečekali jsme, že série s Havlíčkovým Brodem bude takhle rychle hotová, ale jsme zato samozřejmě rádi, že jsme ji zvládli. Naši fanoušci byli ve všech zápasech neskuteční.

Třebíč Nuclears.
Nuclears hrají s Technikou

SMUTNÝ KONEC

Sokolov měl kádr prošpikovaný hráči se zkušenostmi z extraligy, jako pravý tahoun se ukázal hlavně David Hruška. První zápas byl vyrovnaný, rozhodlo se v závěru. Ten druhý hokejisté Moravských Budějovic ve druhé polovině nezvládli, pak zase pro změnu jasně vládli druhému zápasu v Sokolově.

Vypadalo to nadějně, ale pak přišla před čtvrtým duelem superfinále druhé ligy rána do vazu. Z hokejového svazu přišla zpráva, že první tři zápasy byly zkontumovány ve prospěch Severočechů kvůli neoprávněnému startu brankáře Davida Vacka. „Udělali jsme chybu, ale tenhle systém nechápu. Hraje se podle druholigových pravidel, ale je to baráž o Chance ligu. Nemohli jsme nasadit čtyři hráče, protože je to již prý jiná soutěž. Jenže kdyby se hrálo podle první ligy, tak by systém nepustil zapsat Davida Vacka na soupisku,“ rozzlobil závěr sezony trenéra Žáka.

Žihadla čtvrtý duel naděje nezvládla, vítězem je Sokolov. „Stejně to ale byla nádherná a dlouhá sezona. To se moc často nepoštěstí,“ našel pozitivní tečku Ladislav Rytnauer.