Překvapivé výhře byly velmi blízko Moravské Budějovice, které ještě deset minut před koncem vedli o tři branky. Poté však Kolín pěti rychlými brankami utkání otočil a ujal se vedení v sérii. Pelhřimov také držel dlouho nadějný výsledek, ale ve třetí dvacetiminutovce Jablonec dvakrát skóroval a dovedl utkání do vítězného konce.

Již dnes pokračují osmifinálové série. Na vlastním ledě se představí Pelhřimov a Moravské Budějovice. Žďár míří do Slaného, kde se pokusí podruhé zvítězit nad Řisuty. 

ŽĎÁR N. S. – ŘISUTY 7:2

Devadesát vteřin stačilo hostům, aby Žďáru nabídli dlouhou dvojnásobnou přesilovou hru. Domácí nabídnutou výhodou nepohrdli a již ve 4. minutě vedli po brankách Štěpánka, Beneše a Padělka o tři branky. „Zápas jsme výborně rozjeli, k čemuž přispěly i ty úvodní přesilovky, ve kterých jsme dali dva rychlé góly. Ale bylo to naším dobrým nástupem a výborným pohybem, a tím jsme soupeře k těm faulům přinutili. Pak jsme přidali třetí branku a ten výsledek jsme si víceméně hlídali,“ pochvaloval si žďárský kouč Martin Sobotka skvělý vstup do utkání.

Řisuty dokázaly v 15. minutě snížit a chvíli se zdálo, že by utkání mohly ještě zdramatizovat. Ve druhé třetině však Plameny své vedení ještě navýšily. „Nějaké chyby tam byly, ale ten zápas jsme drželi pod kontrolou. Trochu jsme vypadli z role poté, co nám Řisuty snížily na 4:2 a měly tam ještě ale dvě gólovky a mohly to nepříjemně zdramatizovat. Tam jsme to ale ustáli, podržel nás gólman a dalšími dvěma rychlými góly jsme to definitivně zlomili,“ oddechl si Sobotka po vítězném utkání.

Hvězdou utkání byl Petr Štěpánek, který se sám třikrát střelecky prosadil, a navíc na dvě branky přihrál. I on patřil mezi hráče, kteří byli v závěrečné dvacetiminutovce v ohrožení. „Je to play-off, soupeř se nás pokusil zastrašit, šel nám po těch klíčových hráčích. No…, zkusili to, je to play-off a i takhle se to hraje, ale my se nesmíme nechat zastrašit, protože to je boj a kdo uhne, ten neuspěje a my uhnout nesmíme,“ tvrdí odhodlaně Sobotka.

Branky a nahrávky: 2. Štěpánek (Kaňka, Beneš), 3. Beneš (Kaňka, Štěpánek), 4. Padělek (Beneš), 24. Kaňka (Štěpánek, Beneš), 34. Padělek (Kaňka), 36. Štěpánek (Krupka), 42. Štěpánek (Kaňka) – 15. Náprstek (Kašák), 24. Záleský (Kraus, Vlček). Rozhodčí: Pokorný – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 9:7 navíc Staněk (ZNS) 10min. OT, Raclavský 5min + DKU, Vlček 10 min. OT (oba ŘIS). Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1031. Třetiny: 3:1, 3:1, 1:0. Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Vítek M., Smejkal, Kolda, Pilný – Vítek D., Kaňka, Štěpánek, Kunstmüller, Gregar, Plachý, Krupka, Bureš, Padělek. Stav série: 1:0.

KOLÍN – M. BUDĚJOVICE 6:4

Moravské Budějovice se do Kolína vydaly v kombinované sestavě. Trenér Oldřich Válek nemohl využít kvůli pravidlům o startech v základní části Ondřeje Pěšku a Romana Mikeše, kteří v posledních zápasech oživili ofenzivu Žihadel. V úvodu utkání to byli domácí, kteří byli nebezpečnější, a Moravské Budějovice pouze díky dobrým zákrokům Jiřího Šťastného držely vyrovnaný stav.

Poté však hosté dostali možnost přesilové hry a mladý moravskobudějovický tým zatlačil kolínské hokejisty. Třicet vteřin před návratem domácího Muláčka z trestné lavice se ke kotouči dostal Martin Sobotka a poslal Žihadla do vedení. Ještě veseleji bylo na hostující střídačce v 19. minutě, kdy zvýšil Patrik Přidal. Domácí na začátku druhé třetiny snížili, poté se však ke slovu dostali hosté, jimž se dařilo především v přesilových hrách. Ve 31. minutě nejprve vrátil Žihadlům dvoubrankový náskok Jan Trojan a o dvě minuty později přidal další branku Tomáš Jakeš.

Vše směřovalo k překvapivé výhře Moravských Budějovic. Hokej se však hraje celých šedesát minut a Kolín dokázal v posledních deseti minutách utkání pěti góly otočit. Velký podíl na výhře Kolína měl kapitán David Šafránek, který během čtyř minut vstřelil tři branky.

Branky a nahrávky: 24. Valášek (Hanzl, Nedbal), 50. Valášek (Morkes, Hanzl), 54. Nedbal (Kadlec, Morkes), 56. Šafránek (Zumr, Nedbal), 60. Šafránek (Zumr, kulhánek), 60. Šafránek (Valášek) – 16. Sobotka (Jakeš, Horký), 19. Přidal (Dostál), 31. Trojan (Sobotka), 33. Jakeš (Sobotka, Trojan). Rozhodčí: Vokřál – Laczko, Marek. Vyloučení: 7:7, navíc Klíma (KOL) 10 min. OT. Využití: 1:3. Diváci: 920. Třetiny: 0:2, 1:2, 5:0. Moravské Budějovice: Šťastný – Jakeš, Sobotka, Randa, Sechovec, Peroutka, Latner, Prkna, Forman, Přidal, Vlašín, Trojan, Dostál, Barták, Horký, Lupač, Gottlieb, Telesz. Stav série: 1:0.

JABLONEC N. N. – PELHŘIMOV 4:2

Pelhřimov se k prvnímu osmifinálovému utkání vydal pouze s třinácti hráči. V průběhu první třetiny se navíc zranil Marek Hadrava a Pavel Srdínko. Medvědi tak dohrávali utkání pouze v jedenácti hráčích, přesto byli Jablonci minimálně vyrovnaným soupeřem. „Těžko se hraje v jedenácti lidech v poli proti plné lavičce, síly nutně musí docházet a v závěru to bylo vidět,“ říkal k oslabené sestavě pelhřimovský Petr Votápek. Jablonec se na konci první třetiny dostal po dorážce Brokeše do vedení.


Pelhřimov však v úvodu druhého dějství vyrovnal zásluhou Martina Tolknera. Pelhřimovu se dařilo dobře bránit, přesto to byli opět domácí, kteří v polovině utkání šli do vedení. Tento stav však nevydržel dlouho, když se podruhé v zápase prosadil Tolkner. „Řekli jsme si, že se nebudeme nikam hnát a počkáme si na šance, protože góly dávat umíme. Dvě třetiny se nám to dařilo, ale pak jsme dostali trochu smolný gól, a tím se to zlomilo,“ vrátil se Votápek k situaci z 52. minuty, kdy Tondr vstřelil třetí branku Jablonce.

Pelhřimov měl vzápětí možnost vyrovnat, když byl vyloučen domácí Zeman. Medvědi však přesilovku nesehráli vůbec dobře a místo vyrovnávací branky inkasovali počtvrté. „Dnes jsme to takticky zvládli dobře, ale bohužel to nevyšlo, to se prostě stává. Nedá se nic dělat, teď musíme co nejlépe odpočívat a připravit se na další zápas,“ dodává Votápek.

Branky a nahrávky: 19. Brokeš (Abraham), 31. Pulec (Mulač, Bříška), 52. Tondr (Bříška, Pilař), 55. Petrmichl (Homolka) – 24. Tolkner (Kasalý, Hadrava), 36. Tolkner (Votápek). Rozhodčí: Bejček – Marek, Rybáček. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Třetiny: 1:0, 1:2, 2:0. Pelhřimov: Čekal – Kasalý D., Mečiar, Srdínko, Šidák, – Kasalý F., Hadrava Marek, Kubát, Tolkner, Kadlec, Hadrava Martin, Kopic, Beneš, Votápek. Stav série: 1:0.

Ostatní zápasy skupiny Západ: Nymburk – Děčín 5:1 (3:0, 1:0, 1:1), Sokolov – Klášterec nad Ohří 4:2 (2:1, 1:0, 1:1), Kobra– Jindřichův Hradec 4:1 (2:0, 0:0, 2:1), Tábor – Trutnov 7:1 (1:1, 2:0, 4:0), Vrchlabí – Bílina 3:2 (1:1, 1:0, 1:1),