Plameny ze Žďáru nad Sázavou hostily rivala z Moravských Budějovic, kterého přestřílely a upevnily si tak třetí místo v tabulce skupiny Střed. Trenér Žihadel Augustin Žák si postěžoval na neplnění taktických pokynů a individuální chyby.
Vedoucí Havlíčkův Brod zdolal Kolín na jeho půdě po samostatných nájezdech. Proti Kozlům řádila hlavně první pětka Bruslařů, která vstřelila všechny branky.

Úplně nejhůř jsou na tom pelhřimovští Medvědi. Poslední mužstvo soutěže sice smazalo vedení celku David Servis z Českých Budějovic, ale v závěru inkasovalo, a tak znovu odcházelo z ledu poraženo.

ŽĎÁR N. S. – M. BUDĚJOVICE 6:4

Před výbornou návštěvou více než osmi stovek diváků začalo krajské derby mezi třetím a pátým celkem tabulky ve vysokém tempu. Oba dva týmy se v první třetině soustředily především na to, aby neudělaly žádnou chybu v defenzivě. Úvodní dvacetiminutovka proto příliš gólových příležitostí nenabídla. Přesto se hokejisté Žďáru nad Sázavou mohli v 15. minutě radovat z vedoucí branky. Při závaru před Brožovou brankou se nejlépe zorientoval tradiční střelec Petr Štěpánek a z dorážky poslal Plameny do vedení.

Začátek druhého dějství byl hektický, během tří minut padly čtyři branky! Hned v první minutě potrestal chybu v domácí rozehrávce Matějka a bylo srovnáno. S okamžitou odpovědí přispěchal šikovným blafákem Krupka, jenže Žihadla za další minutu opět vyrovnala, krásnou střelou pod břevno se prezentoval Čermák. Hektickou tříminutovku zakončil ve 24. minutě Bureš, který vrátil Plamenům potřetí v zápase vedení – 3:2.

Krátce po polovině zápasu se hráčům Žďáru podařilo odskočit do dvoubrankového vedení. V přesilové hře Hort vtipně našel Kuřítka a jeho bomba bez přípravy vymetla všechny pavučiny v brance Moravských Budějovic. Už o dvě minuty později ale hosté korigovali, Kliment bekhendem vyzrál na gólmana Řehoře – 4:3. Úplný závěr prostřední části ještě okořenila šarvátka domácího Horta s Matějkou, po níž museli oba hráči předčasně pod sprchy.

Do závěrečné dvacetiminutovky šly Plameny s dvougólovým náskokem, dokonce při vlastním oslabení se prosadil Jícha. Ve třetí třetině se na další gólový zápis čekalo až do 55. minuty. Po několika příležitostech na obou stranách se od modré trefil Kabelka a snížil na rozdíl jediné branky – 5:4. Žihadla navíc dostala výhodu přesilové hry, jenže Řehoř v domácí brance čaroval a vynikajícími zákroky uchránil Plameny před vyrovnáním. Žihadla pak chtěla zkusit power-play, jenže právě v okamžiku, kdy byl Brož na cestě na střídačku, se ke kotouči dostal Bureš a do prázdné branky definitivně rozhodl o výhře hokejistů z města pod Santiniho Zelenou horou.

Díky zisku tří bodů si Plameny pojistily třetí místo v tabulce skupiny Střed. „Krajské derby nabídlo rychlé a bojovné utkání z obou stran. Tentokrát jsme si do tabulky připsali velice důležité tři body. V úvodní třetině nebylo moc příležitostí, do vedení jsme se dostali po dorážce. Druhá třetina začala divoce, v rychlém sledu padlo několik gólů na obou stranách. Závěr zápasu byl poměrně dramatický, ale zvládli jsme jej a máme cenné tři body. Těší mě, že se proti Budějovicím prosadili bojovníci v sestavě, protože v poslední době jim to tam moc nepadalo. Odehráli vynikající představení a byli klíčem k naší výhře,“ pochvaloval si po vítězném utkání pro klubový web asistent trenéra Plamenů Radovan Biegl.

Budějovice se tak po výsledkově nepovedeném duelu na ledě rivala z Vysočiny musí spokojit s průběžným šestým místem. „Hráli jsme velmi dobře, ale děláme individuální chyby. Je to pořád stejné, a díky tomu nemůžeme vyhrát. Dokud dodržujeme taktiku, tak to jde, ale hrubky, které děláme, jsou nepochopitelné. Někteří hráči si jdou jen zahrát. Téměř pokaždé si nějaký ten gól dáme sami a Žďáru jsme na tři nahráli. A když se nám podaří vyrovnat, tak hned dostaneme další gól po chybě. Jedeme třikrát sami na branku a nedáme. Těch věcí je víc. Kádr máme silný, a když dodržujeme taktiku, jsme těžko k poražení, ale pokud ne, tak prohrajeme. Venku dáme čtyři góly a prohrajeme, na tři čtyři branky bychom bodovat měli,“ hodnotil rozhořčený kouč Žihadel Augustin Žák.

Branky a nahrávky: 15. Štěpánek (Kovářů, Vítek), 22. Krupka (Gregar, Hort), 24. Bureš (Hort), 31. Kuřítko (Hort, Bureš), 35. Jícha, 60. Bureš (Beneš) – 21. Matějka (Mikeš, Pucher st.), 23. Čermák (Matějka, Kliment), 33. Kliment (Matějka, Čermák), 55. Kabelka (Lupač, Čermák). Rozhodčí: Antonín – Vašíček, Otáhal. Vyloučení: 3:5, navíc Kuřítko 10 minut osobní trest, Hort do konce utkání (oba Žďár n. S.) – Matějka do konce utkání (M. Budějovice). Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 804. Třetiny: 1:0, 4:3, 1:1.

Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Lojek, Beneš, Marek, Sedláček, Kolda, Hort – Štěpánek, Vítek, Kunstmüller, Kovářů, Stehlík, Střecha, Kuřítko, Krupka, Jícha, Gregar, Bureš, Nečas, Pazourek.

Moravské Budějovice: Brož – Čermák, Kabelka, Wasserbauer, Sobotka, Pelikán, Kliment, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st., Mikeš, Horký, Rytnauer, Matějka Krutiš, Lupač, Hačecký, J. Bulín, Juráň, P. Bulín.

KOLÍN – H. BROD 3:4 sn

Bruslaři se dostali do vedení už v první minutě, kdy se puk odrazil od mantinelu k Semerádovi a ten už měl snadnou úlohu. To je samozřejmě nakoplo a vytvořili si tlak, který ale zůstal bez odezvy.

Do druhého dějství vstoupili lépe domácí, kteří měli na hokejkách několik šancí, ale ujala se až ta z 29. minuty. To Kozlové proměnili přesilovku. O tři minuty později už šli hosté opět do vedení. Třetina vleže přistrčil puk Endálovi a ten našel skulinku mezi Sejpalovými betony. Jenže v deset vteřin před pauzou Kolín opět využil početní výhodu.

Havlíčkův Brod se ani v závěrečném dějství nevyvaroval faulů. Po jednom Středočeši jeli trestné střílení, ale kolínský kapitán ho neproměnil. Jenže za třicet vteřin už šli do vedení, když domácí Semerád využil samostatný nájezd. Hokejisté z Vysočiny se dočkali vyrovnání až dvě minuty před koncem v přesilové hře. Semerád posunul kotouč na Miroslava Vašíčka a ten propálil vše, co mu stálo v cestě.

Branky a nahrávky: 29. Pýcha (Panna), 40. Panna (Malý, Kadlec), 45. Semirád – 1. Semrád (Endál, Přidal), 32. Endál (Třetina, T. Semrád), 58. Třetina (T. Semrád, Vašíček), rozh. náj. Vašíček. Rozhodčí: Jaroš – Laczko, Potůček. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1028. Třetiny: 0:1, 2:1, 1:1 – 0:0.

Havlíčkův Brod: Novák (Marek) – Semrád, Vašíček, Vala, Kulhánek, Hrabaň, Kopic, Přidal, Třetina, Endál, Voříšek, Milfait, Michálek, Kozlík, Ludvík, Kuchta, Chlubna.

PELHŘIMOV – DS Č. BUDĚJOVICE 4:6

Jihočeši začali lépe a po necelé minutě vedli zásluhou Macháčka. Hosté nezůstali jen u brzkého gólu, ale vypracovali si tříbrankový náskok. Domácí stačili do první sirény jen snížit Kopicem.

České Budějovice ale krátce po změně znovu odskočily. Pak sice snížil Plachý, ale víc Pelhřimov v prostřední části nestihl.

Hráči z Vysočiny však ve třetí třetině náskok soupeře smazali, když dvěma přesnými zásahy srovnal na 4:4 Martin Hadrava.

Jenomže necelou minutu před koncem řádné hrací doby skóroval hostující Trummer. Zich následně při závěrečné power-play Medvědů poslal puk do prázdné brány a upravil tak na konečných 4:6.

Branky a nahrávky: 20. Kopic (Vysloužil, Plachý), 24. Plachý (Kubát), 43. Martin Hadrava (Marek Hadrava, Port), 52. Martin Hadrava – 1. Macháček (Zayml), 5. Svoboda (Volf, Trummer), 17. Zich (Macháček), 22. Bárta (Ferebauer, Michal), 60. Trummer, 60. Trummer (Ferebauer). Rozhodčí: Vrba – Musil, Roupec. Vyloučení: 6:8, navíc: Kohút (Pelhřimov) 5 minut a do konce utkání - Michal 10 minut OT, Bárta 5 minut a do konce utkání, Zayml 10 minut OT (všichni Č. Budějovice). Využití: 1:2. Diváci: 388. Třetiny: 1:3, 1:1, 2:2.

Pelhřimov: Šoustal (Urban) – Pospíchal, Kubát, Kohút, Port, D. Kasalý, Kalenda, Srdínko, Plachý, Kopic, Vysloužil, F. Kasalý, Marek Hadrava, Martin Hadrava, Šulák, Votápek, Kaminsky.

Ostatní výsledky 15. kola: Nymburk – Písek 4:2, Klatovy – Tábor 0:2.

1. H. Brod 15 11 1 1 2 92:41 36
2. Tábor 16 10 1 2 3 64:44 34
3. ŽĎÁR N. S. 15 9 1 0 5 60:58 29
4. Kolín 15 7 1 1 6 51:44 24
5. Nymburk 15 5 2 3 5 51:55 22
6. M. BUDĚJOVICE 14 6 1 0 7 60:53 20
7. Klatovy 16 5 2 0 9 52:77 19
8. DS Č- Budějovice 15 5 0 3 7 52:60 18
9. IHC Písek 15 3 1 1 10 38:63 12
10. PELHŘIMOV 14 3 1 0 10 49:74 11

Program 16. kola (sobota): Tábor – ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (18.00), MORAVSKÉ BUDĚJOVICE – Kolín, HAVLÍČKŮV BROD – Nymburk, Písek – PELHŘIMOV, D. Servis České Budějovice – Klatovy.