Do třetího vzájemného střetnutí této sezony nastupují oba rivalové v rozdílných pozicích. Domácí Dukla usiluje o nejvyšší příčku tabulky, zatímco hráči Horácké Slavie bojují o postup alespoň do předkola play-off.

Jedno přesto mají oba dnešní protivníci podobné. Prosincové duely jim příliš nevycházejí. Třebíč nevyhrála za tři body deset utkání v řadě, Jihlava po skvostné listopadové sérii ztratila dech především při výjezdech mimo Horácký zimní stadion, kde už čtyřikrát v řadě prohrála.

I tak jsou svěřenci Petra Vlka před úvodním buly derby v roli favorita. Především proto, že Dukla doma ze sedmnácti zápasů nebodovala pouze dvakrát. A to ještě v úvodu soutěže, kdy nestačila na Benátky a pražskou Slavii.

Od té doby vyhrála Jihlava následujících třináct utkání v řadě. Ztratila v nich přitom jediný bod. V tom posledním předvánočním duelu, a znovu se Slavií Praha.

Z toho vyplývá, že mezi poraženými v Jihlavě byla i při prvním utkání Třebíč. Ta nezachytila nástup Dukly v první třetině a podlehla 1:2. O gól (2:3) pak Horáci s Jihlavou prohráli i v domácím prostředí. „Jenže liga je ohromně vyrovnaná. I když byla Jihlava první, prohrála na ledě posledního Šumperku," připomněl v rozhovoru pro klubový web útočník Třebíče Matěj Pekr.

Další optimismus do třebíčských žil nalilo i poslední utkání s Mostem. V pondělí Horácká Slavia konečně doma brala všechny tři body a v tabulce si polepšila o jednu příčku na devátou pozici. „Na derby se dokáže každý připravit o sto procent lépe, o naši motivaci nemá strach," dodává odhodlaně Pekr.

Jihlavští si uvědomují, že lehkost jejich výkonů, která je provázela při spanilé jedenáctizápasové vítězné sérii, se vytratila.

Doma ale chtějí opět naplno bodovat. Recept nabídl jeden z nejzkušenějších hráčů Dukly a její nejlepší střelec Josef Skořepa: „Musíme se vrátit k té hře, která nám přinášela úspěchy. Hrát jednoduše, do těla, často střílet a chodit do brány."