„Některé zápasy nám vyšly, některé méně a některé vůbec. Mohli jsme na tom být v konečném účtování lépe, ale i hůře,“ lakonicky hodnotí letošní výsledek HFK sportovní manažer klubu Pavel Němec.


Před sezonou jste vyhlásili útok na nejvyšší příčky. Je tedy šesté místo v souladu s vašimi startovními cíli zklamáním?


Když to vezmu z obou úhlů pohledu, tak zklamání nepanuje, ale nějaká velká spokojenost také ne. Na letošní sezoně najdeme negativa i pozitiva. Začnu podzimem.


Tak prosím.


Před podzimní částí jsme tým posílili o Michala Pacholíka a Květoslava Havránka a to se projevilo. Vstup jsme měli úspěšný. Dařilo se nám v soutěži Ondrášovka Cup, kde jsme na penalty vyřadili ligové Slovácko. Dobrý zápas jsme odehráli i se Znojmem. Po podzimu jsme ale v divizi mohli a měli mít tak o sedm bodů víc.


Kde jste ztratili ty zmiňované body?


Remizovali jsme v Boskovicích a Otrokovicích. V těch zápasech jsme byli lepší, ale ztroskotali jsme v koncovce. Stejně jako v závěru se Slováckem B, tam nás vychytal gólman Filipko. Nepříjemně se nás dotklo i odstoupení Protivanova ze soutěže. My jsme tam, snad jako jediní z čela tabulky, vyhráli a ztráta tří bodů nám ublížila. Hned všechno mohlo na jaře vypadat lépe.


Před jarními odvetami tvrdil trenér Libor Zelníček, že budete ještě silnější. Zvlášť když přišli útočníci Kratochvíl a Procházka. Jenže se vám nedařilo, kde se stala chyba?


Dobře jsme věděli, kde nás bolí pata. Na podzim jsme dávali málo gólů. Rozloučili jsme se s ofenzivní znojemskou dvojicí Baláž, Pospíchal, ale výrazně se neprosadili právě ani Kratochvíl, ani Procházka. Nepovedl se nám úvod, hned první utkání s Rousínovem (nakonec sestoupil – pozn. autora) jsme jen remizovali. Z naší hry najednou byly cítit rozpaky.


Nepodařený úvod zakončený sérií tří porážek vás přiměl k odvolání trenéra Zelníčka…


Ono to nebylo tak kvůli té sérii, spíš kvůli tomu, že přestala v kabině fungovat komunikace mezi trenéry a hráči. Libor u nás odvedl velký kus práce, hráči se pod jeho vedením naučili dívat na fotbal zase jiným pohledem. My jsme ale nějak už reagovat museli. Chyba rozhodně nebyla jen na straně trenérů, ale i na straně hráčů a do svědomí si musíme sáhnout i my, vedení klubu.


Lze vystupovat rozdíly v trénování u Libora Zelníčka a jeho nástupce Petra Vašíčka?


Každý má své pro a proti. My jsme hledali kouče, který by byl Liborovým vhodným pokračovatelem. To splňoval Petr, který už u nás v Třebíči působil a ke klubu má dobrý vztah. Ten prvotní impulz nezafungoval, ale závěr soutěže se vydařil. Petr by měl asi jiné požadavky na příchod hráčů, ale s tím už nešlo nic dělat. Bylo po termínu.


Třebíč je známá stálostí kádru, v minulé sezoně však nějaký pohyb nastal. Nebyla tohle jedna z příčin méně vydařené sezony, než se čekalo?


Myslím si, že příchody ani odchody hráčů nebyly tak markantní, aby se výrazně změnila tvář mužstva. My máme takovou politiku, že bereme maximálně dva tři hráče na hostování.


Mimochodem o jeho dalším složení jste se už bavili?


Určitě. Ještě musím říct, že kvitujeme, že Libor i Petr dávali šanci našim dorostencům. Petr Florián, David Novotný, Štěpán Svoboda, ti jsou naše budoucnost a rádi bychom je brzy zapracovali do týmu. To však nic nemění na tom, že na dva tři posty bychom posily rádi dotáhli. Hráče hledáme, ale všechno je samozřejmě i otázka financí.