Na Ždársku kraluje Bohdalov, na Pelhřimovsku kráčí za rychlým návratem do I. B třídy Nový Rychnov, konkurenci na Jihlavsku válcuje Antonínův Důl.

Havlíčkobrodsko

Zajímavý průběh má okresní přebor na Havlíčkobrodsku. Na čele tabulky se usadilo Staré Ransko, které po třech slabších sezonách je opět na výsluní. Na paty mu ovšem šlape hned několik týmů. Jen o bod zpět je Lučice, která pomýšlí také na postup. Další bod vzadu je Rozsochatec. S pětadvaceti body zakončila podzim rezerva Přibyslavi.

„O první flek si to rozdají čtyři týmy. Překvapilo mě Staré Ransko, že po špatných letech hraje na špici, ale i tak za největšího konkurenta považuji Lučici," předesílá scénář jarní sezony Dušan Svoboda, předseda Rozsochatce, který by byl rád, kdyby jeho celek postoupil.

„Bylo by to hezké, kdyby se to podařilo. Těžíme především z dobré spolupráce s dorostem a B-týmem. Trenér se snaží mladé hráče zapracovat do týmu a to mě moc těší," prozradil recept na úspěch Svoboda. „Navíc máme v horních tabulkách i béčko s dorostem, tak bych si přál na jaře slavit takový malý hattrick v podobě tří postupů," dodal.

Tabulku uzavírá Veselý Žďár, krčí se s pouhými čtyřmi body. Je navíc tým s nejhorší obranou, za třináct kol inkasoval 57 branek. Naopak vstřelil pouhých dvanáct gólů. O pět bodů před ním je Okrouhlice a bod k dobru má Dlouhá Ves.

Jihlavsko

Podzimní klání v nejvyšší okresní soutěži kolem Jihlavy ovládli hráči Antonínova Dolu. Tým trenéra Čurdy navázal na velmi povedené jaro z minulé sezony a v první části nového ročníku škobrtl jen třikrát. Díky tomu má na svém kontě 34 bodů, a i proto si může dlouhou zimní přestávku užívat na pomyslném trůnu. „Je to velké překvapení, že se to takhle zvládlo, a klukům patří velký dík. Když udržíme tu laťku takhle nahoře, tak budeme určitě patřit ke štice okresu," komentuje kouč Vladimír Čurda.

K oslavám to určitě svádí, ale přehnanými ambicemi se podzimní mistr přeboru neohání. „Samozřejmě ta euforie tady je, jedni by do toho chtěli jít, druzí ne. A já se to snažím spíš brzdit. Uvidíme na jaře, jestli přes zimu někdo neodejde, a jak nám to půjde. Může se stát, že se budeme trápit, protože v téhle soutěži není slabých soupeřů, můžete prohrát s každým," říká Čurda. „Hlavní je, aby to kluky bavilo a byla dobrá parta, což tady teď máme," dodává spokojený trenér.

Na paty Antonínovu Dolu šlapou dva soupeři. Tím prvním je „exbétřídní" Stonařov, který po pádu z krajské soutěže zmobilizoval síly a drží se za lídrem jen se čtyřbodovou ztrátou, což dává naději na návrat do I. B třídy. Druhým do party je výběr Cejlí, který vsází na zkušené matadory a podzim se mu velmi vydařil. Pětibodové manko není nesmazatelné, takže na jaře bude stále o co hrát.

Na druhém pólu tabulky je to naopak zcela jasné. Poslední černíčská rezerva má na svém kontě jen tři body, a to díky jarní předehrávce, v níž porazila „béčko" Rantířova. Víc se nováčkovi soutěže nepovedlo během 14 kol nasbírat. Aspirant na sestup je tedy jasný. Příjemné jarní vyhlídky nemá tradičně ani záloha Luk nad Jihlavou, která vyhrála jen třikrát, a krčí se na předposledním místě.

Pelhřimovsko

Podle papírových předpokladů se hraje Poutník liga. Za návratem do I. B třídy šturmuje Nový Rychnov, který si vybudoval dvanáctibodový náskok. Je to výsledek vítězné série, jediné body ztratil v důsledku domácí prohry s Červenou Řečicí. „Zápas jsme nezvládli, podcenili jsme to. Bylo to takové upovídané. Hráči se nesoustředili na hru, spíše diskutovali s rozhodčím," zná příčinu klopýtnutí v rámci 12. kola trenér Martin Parkan.

Ten převzal tým v průběhu letní přestávky a po sestupu se mu povedlo s ním udělat divy. Naladil ho na vítěznou vlnu, takže podzim může bilancovat spokojený. „Musím kluky pochválit. Přistupovali k tomu zodpovědně a vše se odvíjelo od dobrého začátku sezony. První výhra nás nastartovala. Pak už jsme se vezli na tříbodové vlně," doplnil.

V červnu se I. B třídou loučily i týmy Pacova B a Budíkova. Ty před startem nové sezony nejvyšší cíle neměly a podzim to jen potvrdil. Pacov omladil sestavu a v prvních kolech hledal svou tvář. Na poměrně lichotivou třetí příčku se posunul v důsledku skvělých výsledků v říjnu. Na Budíkovu se projevil nedostatek hráčů, dlouho se držel v suterénu tabulky. Nakonec bilancuje ze sedmé pozice.

Pokud jsou ve hře o postup rozdány karty jednoznačně, zdaleka tak tomu není v boji o záchranu. Starosti před jarem musí mít už desátá Žirovnice B, za ní se po bodových rozestupech seřadily celky Ústrašína, Božejova, Žirova a pro někoho možná trochu překvapivě Jiřic.

Třebíčsko

Nejvyšší soutěž jihovýchodního okresu na Vysočině v posledních letech vždy měla suveréna. Posledním vítězem, který soutěž vyhrál o fous a získal méně než 60 bodů, byla před třemi lety Vladislav. Od té doby se každý rok řešila otázka, co bude po postupu jednoznačného vítěze dál. Jinak tomu není ani letos a k výraznému prvenství má nakročeno Rokytnice.

Loni čtvrtý tým tabulky vede zkušený trenér Pavel Vranka, který mimo jiné okresní přebor vyhrál před šesti lety s Želetavou a o dva roky později jí dovedl až do I. A třídy. Nyní má velkou šanci postoupit do kraje s dalším týmem. Mužstvo od řeky Rokytné se na podzim přetahovalo o první příčku se Studencem, ale ve finále mu odskočilo na šest bodů.

„Vypadá to dobře. Udělali jsme nějaký ten bodík navíc, ale každý zápas jsme tak nějak nedokázali hrát od první do poslední minuty. Lepší jsme měli druhé poločasy. Mrzí, že nejsme schopní dobře odehrát celý zápas. Mužstvo ještě není tak vyzrálé, ale výsledky potvrdily, že jdeme dobrou cestou," nechal se slyšet rokytnický kouč.

Toho těšila i návštěvnost, která v Rokytnici byla víc než srovnatelná s vyššími soutěžemi, včetně třetí ligy v Třebíči. „Jsem překvapen i diváckou návštěvností, která po většinu podzimu pod stovku nešla. Někdy chodilo i přes dvě stě lidí. Slabší to bylo až ke konci, kdy už byla zima," těšilo Vranku.

Lídr postupovými ambicemi nehýří a Vranka především ví, že soutěžní ročník se teprve přehoupl do druhé poloviny. „Cíl jsme si žádný nedali, chceme hrát o špici a pak uvidíme. Pokud bude šance bojovat o postup, zkusíme to a pak zvážíme," vysvětluje rokytnický kormidelník.

Konkurentů v boji o čelo tabulky je hned několik. „Je to vyrovnané. Fotbalové mužstvo má Studenec, dobře hrála Blatnice a své poslední slovo neřekla ani Stařeč," podotýká rokytnický lodivod. Za zmíněnými týmy ještě číhá v těsném závěsu rezerva Jemnicka, která se během podzimu pohybovala i na třetí příčce a také tabulkou stoupající Výčapy. Z nováčků si nejlépe vedl Lipník, který přezimuje na solidním sedmém místě. O tři příčky hůř je na tom Horní Újezd, kterého dělí od sestupového pásma šest bodů a předposlední je Mohelno. To spolu s posledním celkem tabulky Okříšky B nepřekročilo hranici deseti bodů.

Žďársko

Na špici tabulky oproti předešlým sezonám jednoznačná záležitost, spodní polovina naopak velice našlapaná. Taková byla první polovina letošního ročníku okresního přeboru Žďárska. Pokud se v červnu příštího roku nebudou fotbalisté Bohdalova radovat z návratu do krajských soutěží, bude to obrovské překvapení.

Svěřenci hrajícího trenéra Tomáše Doležala už v loňské sezoně dlouho bojovali o titul okresního přeborníka, v úplném závěru je však předstihla Nedvědice. Právě jarní absence hrajícího kouče byla zcela jistě jednou z příčin konečného neúspěchu. Tentokrát však Bohdalovští od prvního kola nenechávají nikoho na pochybách, jaký je jejich letošní cíl.

„Tomáš má bohaté zkušenosti ze Žďáru, což je na trénincích i při zápasech hodně znát. Kluci poctivě trénují a dávají tomu sto procent. V zápasech hodně těžíme z našich rychlostních typů útočníků, kteří dělají obranám soupeřům velké problémy. Postup je jednoznačným cílem," říká dlouholetý předseda a nyní funkcionář oddílu v Bohdalově Alois Matějíček.

Za Bohdalovem, který ztratil jediné podzimní body prohrou v Hamrech, je desetibodová propast, po níž následuje největší překvapení podzimu, Bobrová. O další bod zpět jsou Hamry, kterým vůbec nevyšel začátek soutěže. Možná trochu více se čekalo od posílené Osové Bítýšky, ke konci také došel dech Počítkám.

Na spodku tabulky jsou překvapivě béčko Bystřice a také Rozsochy. Oba týmy čekají na jaře záchranářské boje. V nejhorší pozici je loňský nováček z Víru, který uhrál pouhých šest bodů.

„Okresní přebor mají hrát ti, co si jej zaslouží. Kluci příliš netrénují, nevěnují tomu tolik, kolik by měli, na výsledcích je to znát," posteskl si funkcionář Jiskry Jaroslav Skoumal.