Rozhodlo o tom poslední odehrané 22. kolo nejnižší krajské soutěže, ve kterém Dukovany vyprovodily třetí Moravec 5:0 a mají v tabulce skupiny B na soupeře ze Žďárska nedostižitelný náskok třinácti bodů.

„Jsme za to samozřejmě rádi. Před sezonou jsme deklarovali, že chceme postoupit, ale že to bude tak brzy, jsme netušili. Nám nahrálo, že jsme se na špici pohybovali od začátku soutěže. Navíc se čelo tabulky smrsklo jen na tři týmy, kde s námi byli jen Náměšť a Moravec, kterému nevyšly poslední čtyři zápasy. U nás herně zklamal a za celý zápas nevystřelil na branku. Moravec nezvládl zápasy, ve kterých rozhodovalo,“ komentuje dukovanský kouč Rostislav Štork a pokračuje.

„Po většinu sezony jsme na třetího měli čtyři body náskok a říkali si, že když prohrajeme, nic se neděje. Hlavně nepropadat panice a to, že jsme mohli hrát v klidu. Celou sezonu si kluci za tím šli a vyšší třídu chtěli hrát. Pro Dukovany je to historický postup,“ dodal kormidelník Dukovan.

Ilustrační foto.
Druhá Náměšť zachraňovala remízu

Jeho tým si tak může zbylá utkání užít. „Na konci sezony nás čeká těžký los. O víkendu jedeme do Beranova, pak máme doma Náměšť,“ podotýká šéf dukovanské lavičky.

Už v neděli zavítají jeho svěřenci na půdu nováčka I. B třídy Velkého Beranova. „Je to jedno z nejlépe střílejících mužstev v soutěži, mají velkou sílu v útoku. My budeme muset potvrdit své kvality a ukázat, že jsme nepostoupili náhodně,“ nechal se slyšet Štork.

Regionální olympiáda dětí a mládeže začala v úterý v podvečer v Náměšti nad Oslavou.
Olympijský oheň zapálili Jakub a Kristýna ze Zňátek. Hry začaly

Z postupu a zároveň návratu do I. A třídy se mohla spolu s Dukovany radovat i Náměšť nad Oslavou, která v posledním kole otočila duel s Velkým Beranovem. Spojený tým tak měl po víkendu na Moravec lepší vzájemné skóre. Nic na tom nezměnila ani dohrávka 19. kola I. B třídy v Nedvědici, kde svěřenci Petra Kylíška jen remizovali.

„Začátek utkání byl z naší strany velmi špatný a po dvou chybách jsme brzy dostali dva góly. Poté jsme byli celý zápas lepší, měli hru ve své režii, ale podařilo se nám jen vyrovnat. Zápas jsme neotočili, i když se hrálo na jednu bránu,“ ohlíží se za dohrávkou trenér Náměště-Vícenic.

To jeho tým ale mrzet nemusí. „Postup byl náš cíl a jsme rádi, že se nám to podařilo s takovým předstihem. Budeme se snažit sezonu dohrát důstojně a pokračovat v jarních výsledcích, kdy jsme všechno vyhráli a jen jednou remizovali,“ svěřil se náměšťský lodivod.

Mužstvo od řeky Oslavy v sobotu čeká domácí duel s Radešínskou Svratkou, které v tabulce patří čtvrtá příčka. „Bude to těžký zápas, ale jak už jsem řekl, sezonu chceme dohrát slušně a nic nebudeme vypouštět,“ hlásí Kylíšek, kterému bude chybět zraněný střelec Petr Kučera.