To jsou dvě tváře fotbalistů HFK Třebíč. Na postup to letos asi ještě nebude, na útok na samotnou špici ale asi ano. „Tenhle tým má už záchranářské boje v divizi za sebou. Takže teď je na čase hrát špičku tabulky,“ potvrzuje sportovní manažer HFK Pavel Němec.


Trenér Libor Zelníček se během zimní přestávky nechal slyšet, že když se tým doplní, tak se nemůže krčit na pátém nebo šestém místě. Platí v Třebíči tato teze i teď?


Dali jsme si cíl a nechceme být alibisté. Přijít a říct: ‚Budeme hrát prostředek tabulky.‘ My chceme být co nejvýše.


Můžete být trochu konkrétnější? Znamená to třeba být do třetího místa?


Šardice už trochu ustřelily (na čtvrtou Třebíč mají náskok 5 bodů – pozn. autora) a navíc jsou hodně silné. Na postup asi myslet nebudeme, ale o druhé místo klidně hrát můžeme. Náš kádr je mladý, ale postupně se konsoliduje a už je dva tři roky pohromadě.


Kdo by měli být vaši konkurenti?


Nahoře, kromě Šardic, budou ještě Líšeň a Hulín. Určitě poslední slovo taky neřekl Žďár, který se na podzim potýkal s velkou marodkou. Nepříjemné budou taky týmy z Olomoucka, které určitě využijí hráče ze Sigmy. Někdo může i překvapit, divize je letos hodně vyrovnaná.


Trenér Zelníček chtěl před jarem dvě až tři posily. Vy jste testovali z Brna Buchtu, Cupáka a Nguena, ze Znojma Paula, který hrál na podzim přebor v Jaroměřicích. Přivedli jste však pouze Cupáka. Proč?


Předně musím říct, že David Cupák se jeví skvěle. Je použitelný v obraně i záloze. Myslím, že bude pro naši hru velkým přínosem. Buchtu jsme nakonec ani netestovali, v Brně nám řekli, že by ho stejně nepustili. Nguen je kmenový hráč Sparty Brno a měl ve smlouvě klauzuli, že když se neprosadí, tak se vrátí. Sparta se cukla, že ho nepustí. O Míru Paula jsme měli zájem, ale jeho angažmá ztroskotalo na hráčových přemrštěných požadavcích. Samozřejmě i u nás mají hráči podepsané smlouvy, ale jejich plat je založený na odměnách za vítězství. On chtěl peníze fixně, tak jsme se rozešli. V dobrém.


Naopak z Třebíče odešli čtyři hráči…


S Adamovem ze Znojma jsme neprodloužili hostování, Jedlička se vrátil do Újezdu už v průběhu podzimu. Odchodu Jirky Rýgla do Rakouska je škoda, to jsme si bohužel nepohlídali.


A co Radek Durda?


U něj je problém, že nesnesl konkurenci. Jeho představy se neslučovaly s představami trenéra Zelníčka.


Pustili jste ho do Velkého Meziříčí. Nejste sami proti sobě, když posilujete konkurenta?


Usoudili jsme, že, než aby šel někam do nižší soutěže, bude lepší, když bude hrát v divizi. Může mu to pomoci. S Velkým Meziříčím problémy nemáme, to spíš s některými okolními kluby z nižší soutěže.


Na soupisce máte zapsaných šest záložníků, neriskujete příliš? Co když přijdou zranění nebo výkonnostní výkyvy?


My máme dost univerzálů. Cupák, Kopeček, Flekal, Křivánek, Dvořák jsou hráči, kteří můžou dublovat posty a posouvat se sestavou. Ivo Koníř může taky hrát na vícero místech, do zálohy můžeme stáhnout Řezáče. Takoví klasičtí držáci jsou jen brankáři a útočník Honza Karásek. Počítáme také, že sáhneme do béčka, nebo dorostu.


V dnešní době mi nedá, abych se nezeptal. Nepostihla klub finanční krize?


Všichni ji pociťují, i my v běžné práci. Díky nové koncepci města Třebíč, které podporuje sportovní aktivity, to nám však může pomoci. Náklady na dopravu a chod klubu se zvětšují. Naši sponzoři by vše neutáhli. Dotace 1,7 milionu nám hodně pomůže. My jsme ale nevyhazovali a ani vyhazovat nebudeme. Ani v dnešní době však nechceme jít cestou, jako některé jiné kluby, že bychom rušili nějaká mládežnická družstva.


Přece jen nelákalo by vás výhledově hrát MSFL?


Otevřeně, jen s vlastními hráči se třetí liga hrát nedá. My máme osmdesát, devadesát procent odchovanců. Samozřejmě by to bylo krásné, tak vysoká soutěž se nehrála v Třebíči aspoň čtyřicet let. Kdyby ale k tomu došlo, museli bychom být dostatečně zajištění. Nechceme dopadnout jako Prušánky, Ratíškovice nebo Hodonín.