„Domluvili jsme se na ukončení spolupráce," potvrdil výkonný ředitel HFK Třebíč Pavel Němec.

Horácký fotbalový klub má přitom za sebou úspěšný podzim. V minulých sezonách o záchranu bojující celek získal pod Zemanem solidních 24 bodů. Ve vyrovnané tabulce je sice až desátý, ale například na pátou příčku ztrácí pouhé tři body. I proto je konec trenéra hodně překvapivý.

„Dostal jsem nabídku z Vrchoviny, která je pro mě srdeční záležitostí. Navíc zde cítím větší prostor pro perspektivní trenérskou práci," řekl Zeman, který je za třetiligovou zkušenost vděčný.

„Chci poděkovat Pavlovi Němcovi, že mi po sestupu s Havlíčkovým Brodem dal možnost trénovat MSFL a přivedl do Třebíče hráče, se kterými se výborně spolupracovalo," podotkl kouč, který se nyní vrací do klubu, s nímž slavil největší úspěchy.

Vrchovinu totiž převzal v době, kdy bojovala o záchranu v krajském přeboru. Během roku a půl s ní soutěž vyhrál, postoupil do divize a v domácím poháru stihl senzačně vyřadit tehdy ještě druholigovou Jihlavu.

Teď je ale klub z Nového Města na Moravě na sestup. Dlouhou část podzimu byl beznadějně poslední a zabral až v závěru. Přesto ho čeká na jaře hodně tuhý boj o udržení. „K tomu potřebujeme přivést kvalitní posily a to je přesně to, co Richard Zeman umí. Navíc si rozumí s hráči, funkcionáři i fanoušky, měl u nás úspěchy, proto jsme ho oslovili," vysvětlil postoj Vrchoviny její předseda Jaroslav Michal.

„V krátké době přišli o hodně moc hráčů, do toho se přidala obrovská marodka. Je vůbec s podivem, že se na konci podzimu po takové černé sérii dokázali zvednout a uhrát tolik bodů, aby i na jaře měli naději na reálnou záchranu," řekl Zeman, který bude v této sezoně už třetím koučem novoměstského celku.

Ladislava Libušu na konci září nahradil Karel Fencl, který tým dovedl ke zmiňovanému vzestupu. Přesto šanci pokračovat nedostane. „Nabídli jsme mu pozici šéftrenéra mládeže," prozradil Michal. Nicméně Zeman počítá s tím, že bude se svým předchůdcem úzce v kontaktu. „Je to kvalitní trenér, který má na zlepšení situace Vrchoviny v závěru podzimu velkou zásluhu. Určitě budeme spolupracovat," dodal.

Nečekaný problém naopak musí řešit v Třebíči, kde už trenéra sháněli v létě po odchodu stálice Libora Zelníčka.

„Máme rozjednaná tři jména. Je mezi nimi i trenér z Vysočiny, jasno bychom chtěli mít nejpozději do Vánoc," uzavřel Němec.