O účasti dvou mužstev v jarních vyřazovacích bojích se rozhodlo už ve druhém kole. Fotbalisté Studence vyhráli i svůj druhý zápas, když vítězství ze Smrku potvrdili i v Myslibořicích a tím ovládli skupinu C.

V „áčku" sice po vítězství ve Výčapech z úvodního kola podlehla Stařeč doma na penalty Valči, ale to jí k postupu do semifinále stačilo.
Březník si ve třetím kole skupiny B zajistil prvenství po druhé výhře na penalty. Nejprve zdolal papírového favorita z Hartvíkovic na jeho půdě a vítězství v penaltovém rozstřelu zopakoval i doma proti Třebenicím.

O čtvrtém semifinalistovi rozhodne až dohrávka třetího kola ve skupině A, kde Valeč hostí Výčapy. Utkání bylo na žádost hostí odloženo a odehrát by se mělo do konce srpna.

Z této skupiny postoupila již zmiňovaná Stařeč, i přes onu domácí porážku po penaltovém rozstřelu s Valčí. „První poločas jsme byli lepší a vedli. Do druhé půlky jsme prostřídali sestavu, aby si všichni zahráli," ohlíží se za zápasem kouč Václav Polák.

Pro něj i jeho trenérského kolegu Josefa Nováka je postup milým překvapením. „Pohár bereme jako přípravu a jakýkoliv úspěch je něčím navíc. Máme v kádru kolem dvaceti kluků a jde nám o to, aby si všichni zahráli," vysvětluje stařečský lodivod, který má na čem stavět.

„Všichni nám chodí, poctivě trénují a ty kluky to baví," těší Poláka.
Ten v postupu do semifinále vidí i další výhodu. „Je dobře, že jsme postoupili, protože je to další zápas navíc, což znamená šanci pro všechny kluky, aby si zahráli," podotýká stařečský lodivod.

Jeho tým má perspektivu a může být jen otázkou času, kdy postoupí zpět do I. B třídy. „Loni se nám v kraji udržet nepodařilo. Nyní chceme v okresu hrát o co nejvyšší příčky a uvidíme, jestli se nám podaří postoupit," nechal se slyšet Polák.

Z nejnižší krajské soutěže v uplynulé sezoně spadl i další účastník Poháru OFS – Studenec, který s přehledem ovládl skupinu C a postoupil do jarních vyřazovacích bojů. „Pohár jsme brali jako přípravu na novou sezonu a že se nám podařilo postoupit je fajn, takže spokojenost," shrnul dosavadní působení v nemistrovské soutěži Okresního fotbalového svazu Třebíč studenecký trenér Josef Čonka.

Tento tým hraje již řadu let ve stejném složení a jeho předností by měla být kromě zkušenosti také sehranost. „Věkový průměr máme celkem vysoký, ale je tady dobrá partie. Bohužel nemáme tým kým doplnit, což se nám projevovalo i na závěr minulé sezony, kdy jsme museli sestavu lepit a hráli třeba jen v deseti. Tým nám zůstává pohromadě, akorát má problémy s kolenem Pavel Rousek, který nám bude nějaký čas chybět. Jinak jsme neposílili," prozradil studenecký kormidelník.

Mezi čtyři nejlepší v letošním pohárovém ročníku se probojoval i Březník, který v minulé sezoně po čtyřech letech sestoupil z okresního přeboru. Svěřenci Josefa Nováčka uhráli dvě remízy 1:1 a jak v Hartvíkovicích, tak i doma s Třebenicemi vyhráli až na penalty. To jim stačilo na prvenství ve skupině B.

„Myslím, že tady máme dobrou partii a kluci si ten postup zasloužili. Posledně s Třebenicemi jsme byli lepší, a kdybychom po prvních patnácti minutách vedli o čtyři góly, nikdo by se nemohl divit," poukazuje na vydařený úvod utkání třetího kola Poháru OFS březnický trenér.

Jeho svěřenci se ujali vedení ještě v prvním poločase, ale hostující Třebenice vyrovnaly, a tak došlo právě na penaltový rozstřel, který opět zvládli lépe než soupeř. „Na trénincích se zaměřujeme na standardní situace i penalty a teď se nám to vrací. Když to hráči trénují a mají to zažité, tak se to lépe zvládá. Teď se nám to podařilo přenést do zápasu, což také nebývá jednoduché. Jak se říká, nejlépe se trénuje až na bojišti," pravil šéf březnické lavičky, který se netají vysokými ambicemi.

„Do každého zápasu jdu s cílem vyhrát a totéž platí i o soutěžích, protože jinak nemá cenu ten fotbal hrát. Jinou filozofii neuznávám. Když jsme se přihlásili do poháru, tak ho chceme vyhrát a nebo se v něm dostat co nejdál," má jasno šéf Nováček.

Březník se podle jeho slov chce po sestupu z okresní elity ve III. třídě ucházet o nejvyšší příčky. „Měli jsme minulou sezonu smůlu, protože jsme měli po podzimu asi osm bodů a pak hráli každý zápas pod tlakem. Kdybychom měli lepší výchozí pozici, mohlo to dopadnout jinak. Na záchranu jsme zkrátka měli. Teď začínáme od nuly a myslím, že tým je na novou sezonu dobře připraven, abychom se mohli poprat o to první místo," věří svému týmu březnický kouč.

Pohár OFS Třebíč
Jistí postupující – skupina A: Stařeč, skupina B: Březník, skupina C: Studenec.

Zbývá odehrát – skupina A: Valeč – Výčapy, termín zatím není znám.

Poznámka: V případě, že vyhraje Valeč, ať už v základní hrací době nebo na penalty, postupuje. Jinak se postoupí Hartvíkovice ze 2. místa.