TŘEBÍČ B
(3. místo, 45 bodů, skóre 66:41)
Juniorka Horáckého fotbalového klubu se na podzim přetahovala o prvenství s pozdějším mistrem z Velkého Meziříčí. Na jaře sice předběhla třebíčské mladíky Nová Ves, ale i tak jde v týmu poskládaném z talentovaných dorostenců o úspěch.

„Věkový průměr máme 19,3 let a jsme s výkony spokojení. Využívali jsme dorostence, hráli ofenzivní fotbal a myslím, že jen neproměňování šancí nás stálo ještě lepší umístění," těšilo sportovního manažera Horáckého klubu, který B-tým sám trénoval stejně jako divizní starší dorost.


KOUTY
(4. místo, 45 bodů, skóre 61:36)
Tým, který předloni smolně sestoupil o soutěž níž, se do I. A třídy dokázal se štěstím vrátit hned po roce. Kouty tehdy vyfoukly na poslední chvíli druhé postupové místo Měřínu.

Staronový účastník druhé nejvyšší soutěže si počínal mnohem lépe než loňský vítěz I. B třídy z Vladislavi a skončil jen o skóre za třebíčskou juniorkou čtvrtý.

„Sezonu hodnotíme jako úspěšnou. Nejvíce nás potěšily domácí výsledky, jen venku se nám bohužel moc nedařilo," shrnul trenér Koutů Richard Chylík.

HROTOVICE
(7. místo, 37 bodů, skóre 61:66)
Říká se, že druhá sezona od postupu bývá nejtěžší. Hrotovice sice na podzim nasbíraly solidních 20 bodů, ale na jaře už to bylo slabší. „Umístění vypadá dobře, gólů jsme také dali hodně, ale moc branek jsme dostávali a s tím rozhodně spokojen nejsem," pravil kouč Hrotovic Jan Dobrovolný.

Ten během svého dlouhého účinkování s týmem zažil sestup do okresního přeboru, odkud se po dvou letech vrátil zpět do I. B třídy. Za další dva roky se Hrotovičtí probojovali ještě o patro výš.

„V minulosti jsem říkával, že raději vyhraji 6:4 než 2:0 a podle toho jsme hráli i letos, ale ve vyšší soutěži to není dobré. V I. B třídě nebo v okresu jsme dokázali soupeře přestřílet a zápasy otáčet, ale letos jsme třeba doma s Vladislaví vedli 4:1 a nakonec prohráli. Zápasy nám tedy otáčeli soupeři. Také díky špatné obraně, která nastupovala téměř na každý zápas v jiném složení, jsme dostali i několik výprasků," bilancuje Dobrovolný, jehož svěřenci ale klíčové zápasy zvládli.

„Porazili jsme soupeře pod námi a to bylo rozhodující," uzavřel hodnocení sezony dnes už bývalý hrotovický kormidelník.

NÁMĚŠŤ-VÍCENICE
(9. místo, 35 bodů, skóre 55:56)
Mužstvo, které se po minulé sezoně dobrovolně odhlásilo z krajského přeboru, sice přezimovalo na čtvrté příčce. Ovšem v jarní části sezony došlo k výraznému propadu. Novému trenérovi Jaroslavu Tlačbabovi, který v zimě na lavičce nahradil Antonína Saláka, se podařilo nasbírat pouhých 10 bodů.

„Výsledky odpovídají tomu, že jsme žádný zápas nehráli v plnohodnotné sestavě," vysvětluje náměšťský lodivod, který si postěžoval na nedostatek hráčů i na kvalitu.

„Vedení se rozhodlo dát přednost domácím klukům před nákupy a někteří se osvědčili, ale jiní na tu soutěž prostě nemají. Na lavičce jsem měl při některých zápase jen dorostence a hru nebylo kým oživit. To, že jsme neměli brankáře a jeden zápas musel dochytat asistent Honza Klíma, je toho důkazem," komentuje Tlačbaba a dodává: „Kádr se bude muset doplnit."

BUDIŠOV-NÁRAMEČ
(10. místo, 30 bodů, skóre 41:49)
Tradiční účastník druhé nejvyšší krajské soutěže letos zůstal za očekáváním a pohyboval se v dolní polovině tabulky. Konečné umístění je tak logickým vyústěním.

„Chtěli jsme víc, minimálně se pohybovat ve středu tabulky. Podzim byl o něco lepší a jaro zase slabší, nakonec musíme být rádi za záchranu," uznal budišovský trenér Libor Švec.

Ani jeho týmu se nevyhnuly absence. „Z různých důvodů jsme na jaře neodehráli snad jediný zápas kompletní, a proto jaro z naší strany vypadalo všelijak," naráží na nevyrovnané výsledky budišovský kouč.

ŽELETAVA
(11. místo, 28 bodů, skóre 56:63)
S místem ve spodní polovině tabulky se museli spokojit i svěřenci Pavla Dvořáka. „Letošní sezona byla slabší, ale je to tím, že se nám rozpadlo mužstvo. Loni nám odešel Pacas, zranil se Vranka, skončil brankář Mastný a na jaře to bylo ještě horší. Postupně se nám zranili Ondráček i střelec branek Tomáš Vrbka a Šrutka nám z pracovních důvodů chyběl na nedělní zápasy. Hráli jsme bez pěti hráčů základní sestavy," shrnul želetavský lodivod.

Početné absence se musely zákonitě odrazit na výsledcích. „Lidi prostě nebyli. Na venkovní zápasy jsme jezdili jen s jedním náhradníkem. Přesto ale obdivuji kluky, že se za takových podmínek, kdy jsme museli hrát s mladšími hráči, zachránili. Ta soutěž je těžká," má jasno Dvořák.

VLADISLAV
(12. místo, 26 bodů, skóre 40:52)
Nováček soutěže splnil jen nejzákladnější cíl. I když zpočátku sezony to vypadalo, že mohou Vladislavští pomýšlet na víc než jen záchranu. Svěřenci Lubomíra Venhody a Jiřího Texla totiž přezimovali na krásném osmém místě v tabulce. Jenže v odvetné části sezony se propadli na spodek tabulky a museli o setrvání v I. A třídě bojovat.

„Jako nováček musíme být se záchranou spokojení, i když to po podzimu vypadalo mnohem lépe. Jenže na jaro jsme oslabili v útoku o Davida Svobodu, který hostoval v Okříškách a také se nám přestala vyhýbat zranění. Marodka nás postihla takovým způsobem, že jsme museli neustále rotovat sestavu. To se projevilo na výsledcích, a proto jsme si zkomplikovali situaci," zhodnotil trenér Vladislavi Lubomír Venhoda.

RAPOTICE
(14. místo, 19 bodů, skóre 33:79)
Sestupující tým nezačal sezonu podle představ a na podzim nasbíral pouhých osm bodů. Odvetnou část začali svěřenci Zdeňka Šmardy lépe, ale pak se po výhře v Třebíči vše vrátilo do zajetých kolejí a na tým z východu okresu zbyla jen poslední příčka.

„Situace byla po podzimu tristní, ale ne beznadějná. Vstup do jarní části vypadal slibně, ale doslova jsme promrhali body v pěti dalších zápasech, kde výsledek neodpovídal našemu výkonu. Hrubé chyby v defenzivě soupeři trestali a to byl rozdílový okamžik pro setrvání v soutěži. I když tam byly jiné týmy, které si sestup zasloužily víc než my," má jasno rapotický kouč, který situaci černě nevidí.

„Na druhou stranu je v Rapoticích řada talentovaných fotbalistů, na kterých lze stavět. Nezbytností je ovsem doplnit kádr, neboť na některých postech jsou mezery. Pokud se to podaří, tak věřím, že i když se nebude hrát o postup ihned, bude výkon odpovídat horní polovině tabulky také výsledkově," věří Šmarda, který poprvé ve své kariéře sestoupil.

„Neudržení soutěže mě samozřejmě mrzí a musím to zahrnout ve svém fotbalovém životopise poprvé, ale mám šanci to napravit," nechal se slyšet rapotický kormidelník, který před tím působil jen na jižní Moravě.