„Bylo neúspěšné. Potřebovali jsme udělat dvanáct bodů a zvládli jsme pouze jedenáct. To nakonec rozhodlo o všem podstatném,“ řekl trenér.

Tým přitom přebíral s náskokem jedenácti bodů na první sestupovou příčku a s výhrami na hřišti nejohroženějších celků. Hra o záchranu se tak před startem jara zdála být jako zbytečné vyvolávání paniky.

„Neřekl bych, že byla záchrana pouze formalitou. Měli jsme z podzimu sice nahrané nějaké body, ale nějaké jsme museli ještě museli udělat abychom se zachránili. Bohužel se to nepodařilo,“ konstatoval Sobota.

Podle něj rozhodly především domácí ztráty. Venku byl navíc Horácký fotbalový klub naprosto nulový. Neuhrál ani bod.

„Pokazili jsme si to zápasy doma kdy jsme nebyli schopni dobře rozehraná utkání dotáhnout do konce a zde jsme poztráceli minimálně osm bodů které nám chyběly,“ připomněl Sobota zejména nečekané porážky s Líšní a Mohelnicí.

K týmu přišel v zimě, když klub musel reagovat na odchod Richarda Zemana do Vrchoviny. Vedle progresivního kouče však odešla i řada opor v čele s Chalupou, Ošmerou, Dubou a Rychetníkem.

Sobota, který už třetí ligu v minulosti ovládl se Znojmem, měl proto značně ztíženou pozici.

„Z kádru odešla v zimě zkušenost. Zůstalo pouze mládí a bylo vidět, že to nestačilo,“ vysvětlil.

Zdeněk Sadecký
Na zámku v Polici otevírají muzeum letců v RAF

K podcenění ohledně posil prý ze strany vedení klubu nedošlo. „Věděli jsme už z přípravy, že budeme hrát o záchranu. Vše je o penězích a ochotě hráčů do Třebíče jít hrát,“ upozornil zkušený kouč.

V HFK během jara došlo k zajímavé a pro veřejnost neobjasněné situaci. Z ničeho nic najednou skončila dvojice afrických opor Igbinoba a Johnsonem.

„O klíčové hráče sice nešlo, ale do počtu byli důležití. Když vás je deset na tréninku, z toho pět cizinců, tak víte, že nastoupit musí, k jejich odchodu se vyjadřovat nebudu,“ řekl Sobota.

Ten během jara vyzkoušel několik nadějných odchovanců. Nikdo z nich ho však úplně nepřesvědčil.

„Musím si to teprve vyhodnotit. Je zde hodně hráčů kteří můžou Třebíči do budoucna pomoci, ale čeká je dlouhá cesta a pokud nezlepší přístup k tréninku, tak brzy skončí,“ zdvihl trenér varovný prst.

On sám zatím neví, jestli v Horáckém fotbalovém klubu bude pokračovat.

Ilustrační foto.
Oba po ránu nadýchali. Jeden navíc řídil s drogou

„Momentálně odjíždím na dovolenou, ale bavili jsme se předběžně s vedením. Je tady spousta práce a já nemám kam utíkat. Uvidíme, jak to všechno dopadne,“ naznačuje Sobota.

Podle něj bude potřeba řada změn. „Dnes je vše o penězích. Ale někdy je lepší začít úplně znovu a jinak. Už jsem to zažil a pak je ta cesta snadnější,“ nastínil.

HFK Třebíč
Góly: 10 – Dočekal. 8 – Bogner. 3 – Duba, Ošmera, Johnson. 2 – Chalupa, Peručica, Hermánek, Devaloix, Bagnon. 1 – Komínek, Karásek, vlastní, Vavřík, Tsuchiya, Igbinoba, Novotný.
Čistá konta: 3 – Konvalina, Soukup. 1 – Staněk.
Nejvíce zápasů: 30 – Bogner. 29 – Komínek, Dočekal.
Nejvíce minut: 2610 – Komínek. 2465 – Bagnon. 2377 – Bogner.
Nejvíce žlutých karet: 13 – Bogner. 10 – Bagnon. 8 – Komínek, Dočekal.
Vyloučení: bez vyloučení.