Jenom díky dvěma výhrám v posledních dvou kolech se dá alespoň říct, že nešlo o katastrofu. Vždyť HFK do té doby získal čtyři ušmudlané body za remízy, první gól na jaře vstřelil až na konci května a jednu chvíli schytal tři výprasky po sobě.

„V tu dobu to vypadalo na velkou ostudu," uznává třebíčský trenér Libor Zelníček.

Hodnotí se vám sezona díky závěrečným dvěma výhrám a úniku z nelichotivého předposledního místa lépe?

Úspěch to rozhodně není. Myslel jsem, že i přes zimní oslabení skončíme nejhůře na dvanáctém místě, ale že to bude až takový sešup, jsem opravdu nečekal. Přece jenom jsem věřil, že budeme občas bodovat a od spodních pater si udržíme určitý odstup. Nicméně to beru jako ponaučení, že bychom si měli následující podzim pohlídat a jít do něj s kvalitnějším mužstvem.

Co ke splnění vašeho cíle chybělo?

Hráči, kteří by vynikali a rozhodovali zápasy. Odešli útočníci Dočekal se Štouračem, ten sice moc gólů nedal, ale vepředu dokázal podržet a sklepávat míče, ve středu hřiště nám chyběl dlouhán Petr Svoboda a na kraji obrany Štěpán Svoboda, přes kterého nikdo neprošel. Ti všichni byli pro náš tým důležití. Během jara navíc přišla zranění, a pokud jsme byli v takovém stavu nekompletní, tak jsme se těžko mohli měřit se soupeři, kteří naopak v zimě výrazně posilovali. Rozdíly tam prostě byly znát. Samozřejmě nás trápila koncovka. Dřív jsme alespoň nějaký ten gól dali a pak byli nějakým způsobem schopni udržet výsledek, tentokrát tam nepadalo nic a jednu chvíli to z naší strany byla opravdu velká ostuda.

Do týmu jste postupně zapracoval hráče tmavé pleti, asi nejvíce se chytli nigerijští obránci Abayomi a Igbinoba, co jste říkal na jejich výkony?

Pořád to beru tak, že pro tuto soutěž pro mě v případě kompletního kádru nebyli první volbou. Nicméně jde o zajímavé a mladé hráče, kteří mají ambice jít výš. Já ale za necelého půl roku spolupráce nejsem schopný říct, jaký budou mít progres. Je klidně možné, že Igbinoba, který je ročník 96, může za čas hrát první ligu, nevím.

Nedávno jste prohlásil, že tým musí posílit a to nejen z Afriky, už vám vedení slíbilo hráče podle vašich představ?

Mám příslib, že se pokusí přivést kreativního záložníka a hrotového útočníka, což jsou přesně typy, které nám nejvíce chybí. Na druhou stranu jsem si vědom, že takové hráče si mužstva hlídají a jen tak je nikomu nepustí. Asi bude nutné položit na stůl nějaké peníze, možná zafunguje i náhoda. Mám pár tipů v Rakousku, a kdyby ti hráči třeba vedle angažmá v Třebíči chytli i nějaké zaměstnání v okolí, šlo by o tom uvažovat.