František Kříž ovšem přesně tohle dokázal. Jemnický univerzál byl na hrotu útoku k nezastavení, ve dvou zápasech vstřelil po pěti gólech, dohromady jich nasbíral 23 a nebýt nepovedeného podzimu, mohlo Jemnicko výrazně promluvit i do postupové matematiky.

„Chtěli bychom na úspěšné výsledky navázat, ale nebude to jednoduché," zvěstuje šestadvacetiletý fotbalista.

Čím si vysvětlujete jarní fazonu?

Myslím, že to bylo především povedenou zimní přípravou, kterou jsem odmakal. Hned ze začátku jara se nám povedlo uspět v důležitých zápasech a klukům i mně se začalo dařit. Vlastně jsem těžil i z formy spoluhráčů.

Ve dvou zápasech jste dal po pěti gólech, v jednom čtyři, to není moc obvyklé…

To mi říkali všichni (smích). Každopádně těch gólů mohlo být ještě víc, ale samozřejmě jsem spokojený.

Asi vás tyhle brankové počiny něco stály…

Neřekl bych, že to bylo nějak velké. Klukům jsem samozřejmě koupil panáky (smích).

Už v Jihlavě a poté i v Jemnicku jste hrával převážně v defenzivě, asi se dá očekávat, že se zpátky do zadních řad jen tak nevrátíte…

Trenér už mě na stopera dávat nechce (smích). Ono mě to táhlo dopředu i tak, ale v útoku se mi střelecky zadařilo, tak už mě tam nechal.

Nesouvisí s tím i to, že jste jaro vydržel bez červené karty?

Po tom podzimním disciplinárním trestu jsem si uvědomil, že takhle to dál nejde. Víc se teď koncentruji na hru a je pravda, že mi k tomu pomáhá i ten útočný post.

Před jarem se očekávalo, že by vás střelecky mohl táhnout Petr Císař, který přišel na hostování z Jihlavy. Nakonec se stal spíš vaším nahrávačem. Jak to, že se to otočilo?

On k nám přišel zdravotně indisponovaný a chvíli trvalo, než dohnal tréninkové manko. Pak nám to sedlo, nahrál mi na několik gólů. Bohužel, teď je zase zraněný, takže v podstatě zase zmešká přípravu.

Jemnicko skončilo v jarní tabulce čtvrté, dají se z toho odvodit cíle pro nadcházející sezonu?

Určitě bychom na to chtěli navázat, ale rozhodně nás nečeká nic jednoduchého. Jednak proto, že kvůli zranění někteří kluci neabsolvují přípravu, a pak nás také čeká velmi těžký start v Havlíčkově Brodě, který bude chtít jít na postup.

A vás vyšší soutěž neláká? Díky povedenému jaru jste asi nějaké nabídky měl…

Zůstávám. Nabídky sice byly, hlavně z divize, ale mě ta soutěž moc neláká. Jiná věc je třetí liga, kterou už jsem hrál v Jihlavě, tu bych si ještě klidně vyzkoušel. Každopádně teď jsem v Jemnicku spokojený. Jsem doma, mám tu práci, nemám si nač stěžovat.