Na oba duely byl v minulosti vržen stín korupční aféry. V případě Jemnicka šlo o nevídaný obrat před dvěma lety, kdy domácí po poločase vedli nad tehdejším nováčkem z Pelhřimovska 3:1, ale nakonec se Pacov radoval z vítězství 5:3. Tehdy neznámá osoba uvedla na diskuzním fóru webových stránek Jemnicka, že byl zápas prodaný, ale jak se později ukázalo, šlo o výmysl.

Čerstvější byla aféra mezi Jaroměřicemi a Okříšky. Po vysokém vítězství domácího celku 10:2 měl jaroměřický funkcionář údajně předat rozhodčímu předmět připomínající ruličku. Nakonec nikomu korupce nebyla prokázaná, a tak nikdo nebyl potrestán.

Ale je vše pryč a pojďme se věnovat fotbalu. Soupeř Jemnicka odstartoval jarní část sezony na výbornou a ve třech zápasech získal sedm bodů a ještě neinkasoval.

Posílený soupeř

„Bude to jiný Pacov, než byl na podzim a musí se s ním počítat. Co jsem zaslechl, tak posílili o nějaké hráče z Tábora. Měli dobré výsledky v zimní přípravě, kde poráželi celky z jihočeského krajského přeboru a na jaře to potvrzují,“ uvedl na adresu týmu z Pelhřimovska trenér Jemnicka Rostislav Šamánek.

Ten opět nebude mít k dispozici kompletní kádr. Chybět budou distancovaný František Kříž, studijní povinnosti má Navara, natažený stehenní sval do hry nepustí Tesaře a od začátku jara má problémy s kotníkem Tomáš Krejča. „Kompletní nebudeme ještě dlouho,“ ví Šamánek.

Jeho tým po výhře v Moravských Budějovicích dvakrát prohrál 0:3 s Velkou Bíteší a ve Žďírci, a tak cílem nemůže být nic jiného než bodovat. „My jdeme do každého zápasu s cílem vyhrát, ale s našimi absencemi nás proti posílenému soupeři nečeká nic lehkého,“ zvedá varovný prst kouč Jemnicka.

Lépe jsou na tom Jaroměřice, které se po vysoké porážce ve Staré Říši z úvodu jara chytly. Svěřenci Petra Kylíška nejprve zvládli zápas s poslední Novou Vsí a toto vítězství potvrdili i se Sapeli Polnou.

„Dvakrát jsme vyhráli doma a teď bychom rádi vyválčili bod venku,“ přeje si uspět jaroměřický lodivod.

Jaroměřický kormidelník ví, že jeho družinu nečeká nic lehkého. „Je to derby, kluci se znají a zápas bude vyhecovaný. Okříšky mají silný a vyvážený mančaft, jsou tam jak mladí a šikovní hráči, tak i zkušenější, kteří toho mají hodně za sebou,“ uvedl na adresu Okříšek, které jeho týmu mají co oplácet.

„Ve fotbale se může stát cokoliv, ale já myslím, že deset branek nám nedají,“ usmívá se Kylíšek a pokračuje. „Myslím, že Okříšky budou brát jakoukoliv výhru, ale budeme spokojení s bodem,“ má jasno trenér Jaroměřic, který bude mít jednu citelnou absenci, ale konkrétní nebyl.

V dobrém rozpoložení se nachází také Okříšky, které po remíze v Žirovnici, doma porazily Starou Říši a pak remizovaly v Nové Vsi a dva zápasy neinkasovaly. Nyní pátý tým tabulky čeká domácí derby proti soupeři, od kterého na podzim utrpěl debakl.

„Jsou to specifické zápasy, ale myslím, že to vyhrocené nebude. Máme Jaroměřicím co vracet a naším cílem je vyhrát,“ burcuje okříšský útočník Marian Kotrba, který sílu soupeře zná.

„Jaroměřice mají silný tým a jejich umístění neodpovídá kvalitě kádru,“ řekl.