Třebíčsko – Úspěch na obou frontách. Třebíčsko má své zástupce v krajském přeboru na obou pólech tabulky. Po závěrečném podzimním kole na chvostu se krčící fotbalisté Čáslavic-Sádku v předehrávce úvodního jarního kola doma vysoko porazili Světlou nad Sázavou. Toto cenné vítězství je posunulo i díky zaváhání dosud předposlední Třeště v Přibyslavi o příčku výš.

Vedoucí Jemnicko oplatilo nováčkovi z Herálce porážku z úvodu sezony a přezimuje na pozici lídra elitní soutěže na Vysočině. Celek ze Žďárska nastoupil v zámeckém parku s defenzivní taktikou, díky které udržel v prvním poločase bezbrankový stav. Hosté naopak mohli i dvakrát skórovat, ale dvě brankové příležitosti měli i domácí.

„Zápas moc fotbalové krásy nepobral. Herálec k nám přijel bránit v deseti lidech a my jsme měli s dobýváním obranného valu problém. I proto byl první poločas 2:2 na šance," komentuje asistent trenéra Jemnicka Zbyněk Kincl.

Hostitelé byli po změně stran aktivnější a po hodině hry se dočkali. Nejprve byl nedovoleně zastaven pronikající Křivánek a následný pokutový kop proměnil Krejča. Nováčkovi soutěže nezbylo než otevřít hru. „To byla voda na náš mlýn. Otevíraly se nám okénka a mohli jsme chodit do otevřené obrany," těšilo asistenta domácího kouče.

Netrvalo dlouho a herálecká obrana špatně zahrála ofsajd-systém. František Kříž po křídle postupoval sám na gólmana přihrál svému bratru Janovi a Kříž mladší do odkryté branky pohodlně skóroval. Hosté, kteří museli dohrávat o deseti pro vyloučení Cacha za druhou žlutou kartu, se už na nic nezmohli.

Účty jsou z pohledu Jemnicka srovnány a mužstvo z Třebíčska stráví dlouhou zimní pauzu na výsluní. „Ve druhé půli jsme byli aktivnější a podařilo se nám rozhodnout. Díky vítězství jsme se udrželi přes zimu na prvním místě, takže spokojenost," uzavřel hodnocení Kincl.

Veselo bylo i pod sádeckými vinicemi. Tamní klub ukázal, že na Světlou umí a porazil jí v soutěžním ročníku podruhé. Vítězství Čáslavic-Sádku se ale nerodilo lehce. Hosté z Havlíčkobrodska měli na začátku obrovskou šanci, kterou ale zakončili hlavičkou vedle prázdné branky. Pak to ale přišlo a domácí ve 32. minutě vedli už o tři branky. To už Světlá hrála o deseti a navíc rozehrál svůj životní zápas čtyřgólový Tomáš Kosmák, který ale den před zápasem nevěděl, zda vůbec nastoupí.

„Opět jsme měli před zápasem deset lidí a museli lepit sestavu. Přemlouval jsem kluky z béčka a mezi nimi Kosmáka, který nakonec dal čtyři góly," prozradil čáslavický kouč Petr Kylíšek.

Jeho svěřencům vůbec nevadilo, že soupeř skóroval těsně před pauzou, neboť po změně stran měli hru ve své režii a skóre postupně narůstalo. Konečný výsledek 6:2 znamenal v neposlední řadě postup na předposlední místo v tabulce.

„Už bylo načase. Jsme samozřejmě za vítězství rádi, ale nepřeceňoval bych ho. Co se týče utkání, tak nám pomohlo, že se jim zranil stoper a také dvě vyloučení. Světlá chtěla hrát fotbal, ale obranu měla děravou a my jim sázeli góly z brejků," hodnotí trenér Čáslavic-Sádku.

Podle něj měl tým rozhodně navíc. „Postavení v tabulce vůbec neodpovídá předváděné hře. Nikdo nás v soutěži nijak moc nepřehrával. Jen první kola jsme kromě dlouhodobě distancovaného Šimka byli vesměs kompletní a získali pět bodů, ale pak jsme pořád měli někoho zraněného nebo vyloučeného a přišli o gólmana. Kdybychom měli Šimka s brankářem, tak bychom nyní měli minimálně o pět bodů víc," má jasno Kylíšek.

Jeho strýc na střídačce Moravských Budějovic zažil mnohem lepší podzim a jeho tým přezimuje se dvaceti body na desátém místě tabulky. Derniéra se ale v letošním kalendářním roce jeho celku z jihu Vysočiny příliš nepovedla. Budějovice v okleštěné sestavě padly v Žirovnici a moc fotbalového umu nepředvedly.

„Nastoupili jsme s defenzivní taktikou, která nám v prvním poločase vycházela, i když jsme přežili několik šancí soupeře. Ve druhém poločase rozhodla tříminutovka, ve které dal soupeř dva góly. Za stavu 0:1 jsme mohli vyrovnat, ale nestalo se a pak jsme inkasovali podruhé. Domácí si ve zbytku zápasu už vítězství pohlídali," mávl rukou budějovický kouč Petr Kylíšek.