A právě on je v přeboru z trenérů největším klubistou. Vratěnín trénoval od roku 1986 až do fúze, pak kontinuálně pokračoval i v nově vzniklém klubu. Jeho prostředí zná dokonale, možná právě proto měl na každou otázku ihned připravenou odpověď.


Po podzimu jste na osmém místě v tabulce. Pohled na dílčí statistiky však odhaluje jednu zajímavost. Pokud by zápasy končily po prvním poločase, byli byste třetí. Čím si to vysvětlujete?


Začátky jsme měli opravdu dobré. Není to tím, že bychom v závěru nestačili fyzicky, kondičně jsou hráči dobře připravení. Problém tkví v psychice, nedokázali jsme se soustředit na hru celý zápas. Někteří hráči si hráli občas to, co chtěli, a ne to, co měli. Navíc se i množily individuální minely. Chyba není jen na straně hráčů, ale i u nás trenérů.


Ještě více než prvními poločasy proslul váš tým bleskovými starty na hřištích soupeřů…


To je pravda. V Pelhřimově a Havlíčkově Brodě jsme skórovali ve druhé minutě, ve Světlé dokonce v první. Začátky jsme se proslavili, ale co nám to bylo platné, když jsme s výjimkou Pelhřimova zbylá jmenovaná utkání nedotáhli do vítězného konce.

Proč? Nemám pocit, že by vaše mužstvo patřilo mezi ta méně zkušená!


Tým získal na kvalitě, že hraje za nás zase Tomáš Krejča, z Dačic přišel Jarda Cech, z Jihlavy se vrátil Franta Kříž. Potom tu jsou však hráči, se kterými jsme hráli ještě B třídu, a v té době k nám přišli ze třetí třídy. Takže nemají tolik zkušeností s vyššími soutěžemi. Krajský přebor je pro ně strop. Je ale obdivuhodné, že ho zvládají hrát.


Se ziskem dvaadvaceti bodů jste v polovině soutěže spokojený?


Je to slušný počin. Dobré je, že jsme herně i výsledkově dokázali navázat na jaro. Loni, když jsme byli nováčky, tak jsme před odvetami byli jasným outsiderem. Skoro každý počítal s tím, že sestoupíme. Minimálně o čtyři body jsme ale měli získat více.


V kterých zápasech jste tedy ztráceli?


Jednoznačně dva body v Havlíčkově Brodě. Když vedete v utkání 3:0, tak prostě musíte vyhrát. Bod jsme si měli odvézt z Jaroměřic a Hartvíkovic. Potom mě ještě mrzí remíza s třebíčskou juniorkou, doma by se mělo vyhrávat.


Považujete naopak některé body za vyloženě získané?


Nemyslím si, že by vyloženě takové byly. Vydřeli jsme však tři body za výhru v Nové Vsi, a také za remízu ze Světlé jsme rádi.

Podle vašich slov jste tedy měli spíš problémy s týmy z dolních pater tabulky…?


Vlastně zpravidla asi ano. Kladem však je, že nás žádné mužstvo výrazně nepřehrálo. S týmy ze špičky jsme hráli vyrovnané zápasy. Když se dobře připravíme, můžeme v klidu hrát i na jaře horní polovinu.


Půjdete do odvet se stejným kádrem?


Měl by zůstat velmi podobný. Musíme však s Dačicemi dořešit prodloužení hostování Jardy Cecha. Na podzim vstřelil sedm gólů, tenhle výpadek by znamenal velký problém. Do Radotic, které hrají třetí třídu, se chce vrátit Martin Sevelda, což by byla škoda. Sice není v základu, jenže je to poctivý a hodný kluk. Takoví hráči jsou hodně cenní. Jednáme i dál s Jihlavou o Štancla. My i hráč máme zájem. Zkvalitnil obranu a jeho dlouhé auty jsou pro soupeře hodně nebezpečné.


To by mohli potvrdit hlavně v Pelhřimově…


On to v rukách má, dokázali jsme toho využít. O téhle přednosti Michala jsme věděli, a hned na prvním tréninku jsme to vyzkoušeli. Vytvořili jsme si po autech hodně šancí, bohužel leckdy jsme byli z toho překvapení víc než soupeř.


Nakousl jste, že se asi budete muset obejít bez Zbyňka Kincla. Jak to s ním vypadá?


Je to zkušený hráč, platný na hřišti i v kabině. Jenže trénuje žáky a všechno časově z rodinných důvodů nezvládá. Asi bude chybět, citelná ztráta by to byla.


Mohl byste zkusit vyjmenovat tahouny týmu?


Zdeněk Koutný je lídr už od B třídy, Tomáš Krejča je vyzrálý zkušený fotbalista a neúnavný bojovník. Jarda Cech je rváč vpředu a Zbyněk Kincl je zkušenost sama, velká osobnost. Do budoucna sázíme na Frantu Kříže. Teď to zatím ještě moc nepotvrzoval, ale chápu, že prodělal velký skok. Dřív mohl myslet v Jihlavě jen na fotbal, ale teď si musí v práci oddělat osm devět hodin a potom jít na trénink.


Které z podzimních zápasů považujete za nejvydařenější?


Nej zápas byl určitě v Pelhřimově. Líbit se musel i s Bystřicí, přestože skončil bez branek. Šance a fotbalovost v něm nechyběly.


Už jste zahájili zimní přípravu. Můžete ji nastínit?


Hodně se v ní nacestujeme, ostatně jako i v sezoně. Výběhy v osvědčeném terénu a posilovnu děláme ve Vratěníně. Tělocvičnu máme domluvenou v Jemnici a do haly budeme jezdit do Dačic. K tomu jsme si na nové umělé trávě v Třebíči zamluvili čtyři tréninky. Přípravné zápasy odehrajeme na naší nezničitelné trávě ve Vratěníně.