Zrodilo se překvapení. Velké. Druholigová Jihlava, která je žhavým aspirantem na postup do první ligy, skončila v Ondrášovka cupu s ostudou už v prvním kole. Velký favorit nedokázal porazit divizní Vrchovinu, která si ve druhém kole zahraje s Líšní.

„Tenhle zápas můžu zhodnotit velice stručně: Velké zklamání,“ kroutil po zápase nevěřícně hlavou jihlavský kouč Luboš Urban. „Tohle je ostuda a velká,“ byl ještě více kritický přihlížející trenér mladšího dorostu FC Vysočina Roman Kučera.

Přitom favorit začal svou roli plnit hned s úvodním hvizdem rozhodčího Nenadála. Už v 1. minutě po chybném odkopu od branky Adamce šel sám na branku Tecl, ale gólman svou minelu bravurně napravil. Jenže za dvě minuty zakroutil trestný kop Dort přímo do šibenice, a Jihlava se tak dočkala toho, co si přála.

Rychlé vedení. Jenže to jí klid nepřineslo.

Domácí pochopili, že hosté hrají až moc profesorsky, a rychle se osmělili. Burian mířil hlavou nad, Wolker nepřehodil Uvarenka, Michalův zblokovaný pokus vykopával těsně před brankovou čárou Tlustý. Vrchovina hrozila hlavně po rozích a těch měla požehnaně. Zaslouženého vyrovnání se dočkala ve 34. minutě, kdy se právě po rohovém kopu prosadil důrazný L. Smetana.

„Přes úctu k soupeři, nechat takového soupeře zahrávat deset rohů, to je tragédie. To se nám také vymstilo, soupeř po jednom z nich vyrovnal,“ hřímal Urban.

Po změně stran si Jihlava vytvořila převahu, ale soustředěná obrana Vrchoviny je do šancí nepouštěla. Výjimkou byla 52. minuta, kdy hlavičkoval zcela osamocený Tecl, ale Adamec jeho pokus skvěle reflexivně zneškodnil.

Proto došlo na penaltový rozstřel. Exekutoři v prvních třech sériích byli naprosto neomylní, gólmanům nedali šanci. Potom sice Buchta nastřelil břevno, ale hned vzápětí se Adamec zaskvěl proti Zelinkovi. Rozhodla až šestá série. O. Poul se štěstím uspěl (Uvarenko jeho nepříliš umístěnou střelu vyrazil do tyče, ale od ní se odrazil míč do sítě), zato Gabriel opět nechal vyniknout Adamce.

V pátek bude prý hrát jiná Jihlava

Na hřišti vypukl gejzír radosti, favorit končí. Vrchovina jde dál, v dalším kole se utká s Líšní.

„Žasnu a smekám před výkonem kluků. Vycházeli jsme z kompaktního obranného bloku, dařilo se nám chodit do rychlých brejků. V první půli jsme byli aktivnější, vytvořili jsme si deset rohů,“ uvedl po zápase trenér Vrchoviny Richard Zeman.

„Tým jsem pochválil už za první poločas. Máme úzký kádr, ve druhé půli jsme neměli hru čím oživit. Proto jsem čekal, že nás soupeř přehraje, ale nějak jsme to umastili. Jihlavě evidentně uškodil rychlý gól, potom se nedokázala dostat do tempa,“ dodává Zeman.

„Penalty, to je loterie, ale nám se nesmí stát, že zápas s divizním týmem dovedeme do remízového konce. Všechno si zanalyzujeme, v pátek bude hrát proti Varnsdorfu úplně jiná Jihlava,“ slibuje Urban.