Ještě 23. listopadu 2019 stál v brance Junioru Děčín v zápase I. B třídy proti Bohušovicím nad Ohří. Jen málokdo by si pomyslel, že to je jeho poslední zápas v kariéře, a co hůř, že o šest měsíců později už nebude oblíbený brankář, kamarád a trenér mezi živými.

Zesnulý fotbalista Josef Šural.
Rok od smrti Josefa Šurala: V Turecku má sochu, jeho jméno nese synovec i park

Na začátku roku 2020 se na veřejnost dostala zpráva, že Radim Novák trpí rakovinou slinivky. Spousta klubů ihned vyjádřila solidaritu a podporu, ve sbírkách se vybíraly peníze na pomoc s léčbou. V obsáhlém rozhovoru pro idnes.cz Novák otevřeně hovořil o svém odhodlání se zákeřnou chorobou bojovat, domluvit se. Bohužel osud tomu chtěl jinak a jeden ze strůjců postupů ústecké Army do I. ligy v roce 2010 nakonec nemoci podlehl.

Severočeský patriot

Děčínský rodák nastupoval za mládežnické kluby Skorotic a Jablonce, v seniorském fotbale patřil mimo jiné Litvínovu či Teplicím, stabilně však chytal ve druhé nejvyšší soutěži za Varnsdorf a Ústí nad Labem. S klubem, kde strávil deset let (2005-2015) oslavil v roce 2010 postup mezi tuzemskou elitu, v první lize si připsal 13 startů. V krajské metropoli působil až do roku 2015, ve FNL nasbíral celkem 223 startů. Poté zvolil ještě nižší soutěž v Německu (Bayern Hof), rok a půl hájil branku Brné, kariéru dochytával v 41 letech v Junioru Děčín v I. B třídě Ústeckého kraje.

24. kolo, Slavia Praha - Sparta Praha
Fotbalová liga pokračuje. Pro dohrání se vyslovilo třináct klubů

Po skončení kariéry se vrátil do jako trenér mládeže do Teplic, jako vystudovaný tělocvikář Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně pracoval také jako učitel. Rakovinu slinivky mu lékaři diagnostikovali v listopadu 2019, na začátku dubna oslavil 42. narozeniny.