„Nemohla jsem tomu uvěřit. Myslela jsem si, že snad jde o nějaký omyl,“ musela se štípnout do tváře záložnice pražské Slavie. „Přece jenom nemá ženský fotbal takovou váhu jako mužský,“ pokračovala. A pak ta jména. „Ronaldo a Messi jsou moje vzory. Dva naprosto neuvěřitelní hráči. Nikdo lepší už se možná ani nenarodí,“ chrlila ze sebe Svitková. „Bylo by fajn, kdybych se s nimi někdy setkala,“ zasnila se.

V odhadu svých šancí však zůstala skromná: „I kdyby pro mě hlasovalo celé Česko, vyhraje jeden z nich.“

Gratulace od spolužáka

Ono to s tou podporou nemusí být vůbec zlé. Hned, co byla zveřejněna desítka nejlepších (do 9. srpna jí můžete dát hlas na uefa.com), rozezněl se Kateřinin telefon. A nebyl k utišení. „Přišla hromada gratulací. Od rodiny přes přátele až po známé i téměř neznámé,“ vypočítávala Svitková. „Potěšily mě všechny, nejvíce ale ty od fotbalistů,“ přiznala.

Kateřina Svitková v souboji s obranou Sparty.
Nejhezčí gól sezóny? Ronaldovi či Messimu konkuruje paráda slávistky Svitkové

Ozval se třeba kmenový hráč Slavie, toho času na hostování v Jablonci, Jan Sýkora. „S Honzou jsme hrávali jako malí, chodili jsme na stejnou základní i střední školu. Rozhodně jsme ale už nebyli v kontaktu, a teď mi napsal.“

Pak tu byl klub z Edenu a jeho fanoušci. „Ti mi udělali ohromnou reklamu a radost. Za tuhle podporu jsem vážně vděčná,“ vypíchla Svitková. Kde se překvapivě nominace příliš neřešila, byla kabina slávistek. „Tak to u nás prostě chodí. Holky byly ale rády, že dostanou něco do kasy,“ usmála se.

Nejemotivnější narozeniny

Vraťme se v čase. Psal se 21. březen 2019 a Kateřina Svitková slavila 23. narozeniny. O jeden dárek, čtvrtfinále Ligy mistryň proti Bayernu Mnichov, už měla postaráno. A další následovaly. Tak třeba: na zápas našlo cestu 6822 fanoušků. „Nikdy jsem nehrála před tolika diváky. Když jsem viděla úplně plnou tribunu Sever, měla jsem slzy v očích,“ vybavila si.

A hlavně: přišla 72. minuta, kdy čerstvá vítězka ankety Fotbalistky roku napřáhla z více než 30 metrů a střelou pod břevno vyrovnala na konečných 1:1. Právě tato branka obletěla svět a nyní tolik zaujala pány z UEFA. „Už jsem dala i hezčí góly, ale pomalu nikdo je neviděl. Tenhle je nejslavnější,“ okomentovala málokdy vídaný kousek Svitková.

Slavia proti Sigmě Olomouc
Slavii se daří. Navzdory nečekaným fackám

Mezi rekordní českou návštěvou na fotbale v podání něžnějšího pohlaví nemohl chybět ani vedoucí ženské reprezentace a výborný útoč-ník let minulých Tomáš Pešír. „No, trochu jsem Katce záviděl. Já byl rád za každý gól, i z metru. Takovou pumelici jsem nedal,“ žertoval.

A poté vyjádřil kacířskou myšlenku: „Katka má obrovské hráčské kvality. V náro-ďáku ostatní jasně převyšuje. Ubližuje jí jen to, že hraje v Česku. Tu branku měla dát za Bayern. Jistě by i tam patřila mezi hlavní opory.“

Slavia proti Sigmě Olomouc
Tvrdý trest. Slavia odehraje zápas bez diváků, Tvrdík nesouhlasí