Zahynul táta od rodiny, český reprezentant. Bývalý kapitán Sparty. Už nikdy si nekopne do míče, neuvidí vyrůstat své dvě dcery. „Nezapomeneme,“ řekl šéf fotbalové asociace Martin Malík.

Josef Šural
Neskutečně hodný kluk, vzpomínají kamarádi na zesnulého Šurala

Podobná slova jste dnes mohli slyšet (číst) ze všech stran. Kondolence střídaly vzpomínky. Na krásné góly, přihrávky, oslavy… Kvůli Šuralovi se v pondělí na čas zastavil fotbalový svět – ozvali se velikáni i hvězdy… Upřímnou soustrast vyjádřili třeba lidé z Ajaxu, španělské ikony Sergio Ramos či Iker Casillas a také velkoklubyz Turecka.

R.I.P. Ona tři písmena (rest in peace – odpočívej v pokoji) zaplavila internet. Fotbalista, který oblékal dres Alanyasporu, nepřežil nehodu. Český fotbalista neřídil – společně s šesti parťáky se vracel ze střetnutí v Kayseri (700 km od Alanye) mikrobusem. Ve dvě ráno projeli tunel nad mořem, do města chybělo jen pár kilometrů…

Ztratili jsme syna

Pak řidič usnul. Vůz sjel do příkopu a převrátil se. Šural vypadl, utrpěl četné zlomeniny a došlo k vnitřnímu krvácení. Lékaři v nemocnici jej už nedokázali zachránit.

„Ztratili jsme syna, skvělého hráče,“ konstatoval Hasan Cavusoglu, předseda klubu sídlícího na Turecké riviéře. Ještě v noci se v Alanyi začali scházet blízcí přátelé, zaměstnanci klubu. Dorazily televizní štáby. Všichni otřesení. Nejvíce pak manželka Denisa Šuralová. „Je v šoku,“ zmínil Hasan Peksel, ředitel nemocnice v Alanyi.

Josef Šural.
Na Šuralovu tragickou smrt reagoval Casillas i Barcelona

„Snažíme se jí a dětem teď maximálně pomoci,“ dodal hráčův agent Pavel Zíka. Ale nic z toho Šurala nevrátí: rozpustilý kluk se širokým úsměvem, jenž slavil góly s rozpaženýma rukama, prohrál poslední boj.

„Jsme hluboce zasaženi tragickou zprávou o smrti našeho kamaráda a bývalého kapitána Josefa Šurala. Rodině vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ vzkázala Sparta.

Na Letné také již vzniklo pietní místo:

Právě její dres oblékal před lednovým odchodem do Turecka. Předtím hrál v Liberci a Brně. Vzpomněli si i tam. A nejen tam…
Ozvala se rovněž Slavia. „Celá slávistická rodina se zděšením přijala zprávu o tragické nehodě,“ uvedli funkcionáři z Edenu.

Skromný a poctivý kluk

Mimochodem, Šural patřil do širšího kádru národního týmu (celkem od roku 2013 odehrál dvacet utkání a dal jeden gól – Nizozemsku dva roky nato). A nejen proto Jaroslav Šilhavý, kouč reprezentace, těžko hledal slova. „Pepu jsem znal už z působení v Liberci. Byl to skromný a poctivý kluk, na kterého mi zůstanou jen ty nejhezčí vzpomínky. Ta zpráva mě hluboce zasáhla,“ uvedl.

„Je to ztráta nejenom pro český fotbal, ale hlavně pro všechny blízké – pro ty, kteří ho dobře znali. Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině,“ řekl Šilhavý.

"Je to hrozná tragédie a nemůžu tomu uvěřit. Upřímnou soustrast celé rodině,budeš mi a nám všem strašně chybět. Pepíku, odpočívej v pokoji," napsal na sociální síti instagram záložník Lukáš Vácha ze Sparty, který se Šuralem pomohl v sezoně 2011/2012 Liberci k mistrovskému titulu.

Slavní sportovci, kteří zemřeli náhle uprotřed rozjeté kariér
Nehody i sebevraždy. Tragických úmrtí sportovců je až příliš, Šural nebyl jediný
Fanoušci na Letné si připomínají Josefa Šurala.
Zapálené svíčky na Letné. Fanoušci vzpomínají na Šurala