„Rád bych si vyzkoušel novou sportovní výzvu a zároveň sobě i rodině zajistil další kulturní a životní zkušenosti v nové zemi,“ hlásí český reprezentant, který jako jeden z mála naplnil svůj talent a zúročil stříbro z MS „20“ v roce 2007.

Finále fotbalového poháru MOL Cupu: FC Baník Ostrava - SK Slavia Praha, 22. května 2019 v Olomouci. Na snímku (zleva) Milan Baroš.
„Vyloučení Baroše? Pro mě zcela nepochopitelné,“ zlobí se majitel Baníku

Nemyslete si, neodchází se mu snadno. „Jsem klubu vděčný za více než pět nádherných let, která jsem zde mohl strávit,“ říká 31letý stoper na adresu brzy už bývalého zaměstnavatele.

Basilej se se svým kapitánem rozloučí zítra, při závěrečném zápase sezony proti Xamaxu Neuchatel. A určitě půjde o důstojnou rozlučku. Fanoušci si slávistického odchovance oblíbili, během působení v Basileji pomohl vybojovat čtyři mistrovské tituly. A také osmifinále Ligy mistrů (po boku Tomáše Vaclíka, jenž loni odešel do Sevilly).

Letos už to tak slavné nebylo: Basilej po výměně trenéra přišla o suverenitu vyhrála jen pohár, v lize skončí druhá.

Zkušený srbský stoper Zoran Gajić po sezoně ve Zlíně končí. Na město ani klub ale nezapomene.
Gajić se loučí s Českem. Zlín mi v kariéře hodně pomohl, ví srbský stoper

„S klubem jsme zažili mnohé nezapomenutelné zápasy a velká vítězství, možnost nosit kapitánskou pásku pro mě bylo v každém zápase obrovskou ctí. Jsem šťastný, že závěr mého angažmá je spojen se ziskem další trofeje, domácího poháru,“ vypráví obránce, který do Švýcarska přišel po čtyřletém působení v moskevském Spartaku.

Co je jisté? Suchý zamíří do kvalitnější soutěže.

Mezi klubovými legendami

Marek Suchý
Narozen: 29. března 1988
Mládežnický klub: Slavia Praha

Klubová kariéra:
2005 - 2010 Slavia Praha
2010 - 2014 Spartak Moskva
2014 - 2019 FC Basilej

Největší úspěchy:
2x titul mistra ČR (2007 a 2008)
4x titul mistra Švýcarska (2014 - 2017)
Stříbro z MS hráčů do 20 let (2007)

„Marek se během angažmá v Basileji zařadil mezi klubové legendy, skvělé vztahy ho pojí se spoluhráči, fanoušky i klubovým vedením. I díky tomu přijala Basilej s pochopením fakt, že Marek chce vyzkoušet další kariérní krok,“ říká Viktor Kolář, šéf agentury Sport Invest, která hráče zastupuje. „V tuto chvíli jednáme o angažmá v jedné z pěti nejlepších soutěží světa, jasno by mělo být v řádu nejbližších týdnů,“ dodal.

Brzy tak Suchému zůstanou na Basilej pouze vzpomínky. A krásné. „Basilej pro mě nicméně zůstane druhým domovem. Vyrůstají zde mé děti, s rodinou jsme poznali spoustu skvělých lidí a celoživotních přátel,“ dodává Suchý dojatě.

A teď už může pomalu vyhlížet nové angažmá. Kam to bude? Kromě Německa se mluví také o Francii, Suchého však limituje věk (po třicítce moc velkých přestupů nebývá).

Marián Čišovský na charitativní akci Srdcovka
Svaly mi nefungují, ale hlava dobře. Vzpomínám na vás, napsal Čišovský přátelům