„Začalo to všechno školní soutěží, kde kluci vyhráli a postoupili dál,“ vzpomínala na start vítězné cesty Markéta Pišlová, vedoucí týmu ZŠ Klegova. „Pro nás celá cesta tím turnajem byla takové malé Nagano. A finále byla jen taková třešnička na dortu,“ připojil se trenér Radek Halamíček.

Na finále se celý tým strašně těšil. „Nikdy člověk neví, jak to dopadne. Ale byl jsem přesvědčený, že ho zvládneme,“ řekl kouč Halamíček.

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického
Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Největší zážitek to byl však pro samotné mladé fotbalisty. „Finále jsme hráli proti Hradci, zvítězili jsme 4:1 a vyhráli jsme podle mě suverénně. Hlavně jsme byli lepší v přihrávkách a v koncovkách,“ vzpomínal Jan Tkačík, člen vítězného týmu.

Ředitel ZŠ Klegova Aleš Vodička byl sice v plném pracovním nasazení, ale kolegové mu hlásili, jak si jeho žáci v turnaji vedou. „Tady je velká konkurence, navíc ještě se ZŠ Šoupalovou, která vychovává kluky pro Baník. Takže jsme to brali jako opravdu značný úspěch,“ těšilo Vodičku.

Zdroj: McDonald's Cup

Na mladé fotbalisty se navíc jejich spolužáci mohli dívat ve škole i v televizi, respektive na velkém plátně na interaktivní tabuli. „Všichni to prožívali s námi a byli jsme neustále na telefonu,“ vyprávěla Pištová.

Po Dortmundu na AC Milán

Šampioni 21. ročníku McDonald’s Cupu získali mimo jiné i jednu hodně exkluzivní cenu. Jeli se podívat na bundesligové utkání Borussie Dortmund, za kterou hrál v minulosti i někdejší český reprezentant Tomáš Rosický.

„Bylo to super, hlavně atmosféra,“ shodli se chlapci, kteří sní o velké kariéře. „Bojím se letadla, ale až budu hrát ve velkém klubu, nebude mi to vadit,“ vyprávěl jeden z nich.

Kluci z Ostravy na fotbale v Dortmundu
České naděje na fotbale v Dortmundu: Proč to ten týpek nedal?

Na vítěze finále 22. ročníku McDonald’s Cupu, jež se v červnu odehraje v Olomouci, čeká zájezd na zápas italského velkoklubu AC Milán. Ten se uskuteční na stadionu San Siro s kapacitou přibližně 80 tisíc diváků.

Populární turnaj byl rozehrán během září na více než čtyřech tisícovkách základních škol. Ti nejúspěšnější fotbalové týmy se v průběhu roku kvalifikují na republikovou úroveň, kde zabojují o účast ve finále.

Veškeré informace o turnaji a registraci najdete také na oficiálních stránkách www.mcdonaldscup.cz.

Obránce Plzně Filip Vacovský.
VIDEO: McDonald's Cup. Turnaj, kterým prošli Čech, Kadeřábek či Vacovský