V příštím čísle přijde na řadu kvarteto Jemnicko, Želetava, rezerva Žďáru nad Sázavou a Dukovany.

4. SFK NOVÉ MĚSTO B

O úspěšném podzimu mohou hovořit také fotbalisté juniorky Nového Města. Ze čtvrtého místa ztrácí na vedoucí Počítky jen jediný bod.

„S umístěním jsem určitě spokojený, s bodovým ziskem už tolik ne. Hlavně v domácím prostředí jsme zaznamenali zbytečné ztráty, když jsme selhávali v koncovce,“ trošku mrzelo kormidelníka juniorky Vrchoviny Petra Follprechta.

Vzhledem k působení prvního týmu ve třetí nejvyšší soutěži se přímo nabízí otázka: Nebudou chtít v Novém Městě, podobně jako je tomu ve Velkém Meziříčí, posunout rezervní mužstvo do elitní krajské soutěže?

„Takový cíl mám už od začátku, vedení klubu myslím nyní také. Podle toho, co jsem měl možnost vidět, je spodek tabulky krajského přeboru srovnatelný s lepšími kluby v I. A třídě,“ myslí si trenér novoměstské rezervy Follprecht.

Hokejový tým Moravských Budějovic.
Přestřelku šťastně vyhrál Hodonín

5. JISKRA MĚŘÍN

Také druhý nováček ze žďárského okresu je příjemným překvapením soutěže. Dlouholetý korunní princ nejnižší krajské fotbalové soutěže se v létě dočkal vysněného postupu. A zatím to vypadá, že se do ní dlouho nehodlá vracet.

„Za poslední čtyři sezony to byl náš nejlepší podzim, jsme samozřejmě spokojeni. V létě se nám podařilo posílit ofenzivu, příchodem Jiřího Polanského se nám zkvalitnila útočná fáze. Naše jinak solidní defenziva sice občas měla nějakou trhlinku, ale výsledek je určitě uspokojivý,“ usmívá se hrající lodivod Měřína Karel Kružík, který porovnal úroveň obou soutěží.

„Z hlediska taktické vyspělosti a schopností týmů směrem dopředu je I. A třída mnohem kvalitnější. Mančafty už mají něco naučeného a umí hrát na jakémkoliv terénu i za jakéhokoliv počasí. Rozdíl třídy je určitě znát.“

Do jarních odvet tak nováček nemusí řešit jakékoliv starosti směrem k udržení druhé nejvyšší krajské soutěže. Naopak, jen tři body od prvního místa mohou hráči Jiskry na jaře čeřit vodu v postupových bojích.

„Chtěli bychom bojovat o přední příčky a potrápit favority. Žádné konkrétní cíle nevyhlašujeme, ale umístění do pátého místa bych bral jako úspěch,“ přemítá Kružík.

Centrum tradiční lidové kultury v Třebíči.
Dřív Šmeralák a hospoda, dnes Statek. Třebíč má unikátní centrum

6. FC BUDIŠOV-NÁRAMEČ

Velmi solidní podzimní část mají za sebou fotbalisté Budišova. Do ní vstoupili s novým trenérem, Libora Švece vystřídal na lavičce Michael Frýbort.

„Jsem spokojený, tahle půlsezona nebyla špatná. Začátek byl jako na houpačce, potom jsme měli hluché období, které jsme napravili šňůrou čtyř vyhraných zápasů. Získali jsme potřebný klid, ale závěr podzimu nám nevyšel. Mrzí mě remíza 3:3 v Moravci a porážka 1:3 s Měřínem, ale nováček soutěže ukázal svou kvalitu,“ ohlíží se za průběhem podzimu Frýbort.

Nový kouč chtěl vsadit na ofenzivnější kartu, což se mu podařilo, 27 vstřelených branek je solidní číslo. „Udělali jsme nějaké změny, ale zase jsme hodně branek inkasovali. V některých zápasech jsme soupeře přestříleli.“

Budišov-Nárameč na vedoucí Počítky ztrácí tři body, ale jaro může být na vážkách. „My se boji o absolutní špičku nebráníme, ale budeme hrát na jaře bez Votoupala a Molnára. Tyhle hráče základní sestavy bude těžké nahradit. Jsem realista, chceme co nejdříve uhrát třicet bodů a mít klid,“ uzavírá podzimní část Frýbort.

Ilustrační snímek.
Orchestrion poprvé padl