Po letních změnách v soutěži, kdy se kvůli návratu B-týmů ligových mužstev zvýšil počet skupin ze dvou na tři a snížil počet účastníků v nich ze šestnácti na čtrnáct, je patrná jedna věc. Rezervy ligových celků podle očekávání kralují. Ač se například Jihlava v kritizované juniorské lize pohybovala v průměru, v konfrontaci se zkušenými divizními mužstvy pravidelně obstála suverénně. Tým trenéra Michala Kadlece ztratil body pouze jednou, když remizoval v Tasovicích, jinak vše vyhrál. Má druhou nejlepší ofenzivu a třetí nejlepší obranu. Mužstvu neuškodila ani rotace sestavy, která se tvořila i podle potřeb druholigového A-týmu.

„Z pohledu výsledků a týmových výkonů panuje spokojenost. Jsme za to rádi, jakým způsobem se podzim zvládl. Je potřeba klukům poděkovat,“ řekl Kadlec.

Fotbalisté Bystřice (v červeném), ilustrační foto
Na závěr podzimu doma fotbalisté Bystřice vybouchli

Na záda jeho týmu dýchá rezerva Zbrojovky, která má čtyřbodové manko. I díky domácí prohře s Jihlavou.

Teoretické šance ještě potrápit vedoucí duo má Lanžhot. Ambiciózní celek, kde hrají prim fotbalisté s ligovými zkušenostmi ze Slovenska, nastřílel během podzimu nejvíce gólů. Jeho kanonýr Pavel Dovhanyuk je s osmnácti zásahy nejlepším střelcem soutěže.

Ilustrační foto
Okříšky překvapivé vedení neudržely

„Chtěli jsme hrát nahoře, a to se nám podařilo. Možná je pro nás trochu smůla, že po reorganizaci hrají zrovna letos v soutěži silné juniorky Jihlavy a Zbrojovky, které mohou využívat hráče z nabitých kádrů druholigových A-týmů. Ale nestěžujeme si, jsme maximálně spokojení. Předváděli jsme dobrý fotbal, získali si fanoušky, kterých chodilo na domácí zápasy okolo šesti set, což je výborné číslo. Našli jsme i hodně dobrovolníků, kteří klubu různě pomáhají, zkrátka všechno funguje,“ libuje si manažer klubu Jiří Bartoš.

Ilustrační foto.
Havlíčkobrodští mladíci si poradili s Polnou. S přehledem

Jedním z mála negativ, které úspěch přináší, je zájem o některé klíčové hráče ze strany klubů z vyšších soutěží. „Registrujeme velký zájem především o Dovhanyuka, Královiče a Šenka. Asi půjdou v zimě někam na zkoušku a pak se uvidí. Od toho se pak bude odvíjet na přestupová politika. Pokud by teoreticky nikdo z nich neodešel, tak bychom neměli potřebu získat nové hráče, snad možná jednoho. Pokud někdo z opor odejde, tak na to budeme samozřejmě reagovat,“ dodal.

Jisté je však to, že na lavičce už nebude na jaře sedět trenér Milan Valachovič, jenž už v průběhu podzimu zamířil do druholigové Líšně. „S Milanem budeme nadále v kontaktu. Zůstává členem výboru a bude nám pomáhat s legislativou. Na místo trenéra hledáme někoho nového. Jednou z možností je ale dosavadní asistent Přemysl Kovář, který už odkoučoval závěr podzimní části,“ nabízí Bartoš možné řešení z vlastních zdrojů.

Fotbalové utkání mezi AFC Humpolec a SK Tatran Ždírec nad Doubravou.
OBRAZEM: O výhře Humpolce rozhodl Šerý

V závěsu za vedoucí trojkou jsou Tasovice se Starou Říší. Za nimi je možná trochu překvapivě Ždírec, který k tradiční pevné defenzivě přidal nadstavbu v podobě vstřelených gólů, což se promítlo na jeho výsledcích. Možná trochu rozpačitě si přijde Start Brno. Vítěz jihomoravského krajského přeboru, který má v kádru několik futsalistů a exligového střelce Petra Švancaru, si možná v zárodku sezony myslel, že bude na špici. Realita byla ovšem jiná.

Od osmého místa dolů je to už s výjimkou poslední Břeclavi plejáda týmů z Vysočiny.

Fotbalisté Slavoje Polná i Staré Říše si v posledním podzimním kole bodově nepolepšili.
Jihlavská rezerva udržela neporazitelnost

Mírně odskočený je nováček z Bystřice, Humpolec si spravil náladu až na konci podzimu, sestupové starosti budou mít po čase také Žďár s Velkou Bíteší, tradičně je tam namočený Havlíčkův Brod a nejhorším celkem z kraje je Polná. Ne že by se zhoršení oproti minulým rokům nečekalo. Tým trenéra Michala Lovětínského opustila řada opor a pokud nepřijde posílení, bude záchrana jen utopií.