Ve středu zmizelou ženu hledaly dvě desítky policistů včetně psovoda a policejních potápěčů. Práci jim komplikoval rozbahněný terén, ale od odpoledních hodin i déšťí. Pokračovat by se mělo ve čtvrtek.

Seniorka se pohřešuje od nedělního večera, kdy se pod ní utrhl břeh rozvodněného potoka.

Policisté ve středu prohledávali znovu zhruba osmikilometrový úsek mezi Oskavou a Novou Hradečnou.

"Pátrání jsme již ukončili, paní jsme bohužel nenašli. Ve čtvrtek bychom měli s největší pravděpodobností pokračovat, vyhodnocovat se bude vše ráno. Záleží i na počasí, odpoledne už pátrání zkomplikoval déšť, šero a stále špatný je i terén," uvedl mluvčí policie Libor Hejtman.

Oskava, odkud žena pocházela, je jednou z obcí, které ničivé záplavy v noci na pondělí postihly nejvíce. Sílu přívalových dešťů, jež v okamžiku zvedly hladinu řeky Oskavy, dokazuje i utržený most mezi Oskavou a Bedřichovem.

Pátrání po pohřešované ženě se rozběhlo hned v pondělí ráno, prostor ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník, ženu hledali policisté i za pomoci dronu.

Voda sice opadla, terén je ale špatně přístupný, koryto potoka lemují nánosy bahna a dřeva. Policisté dosud prohledávali oba břehy řeky Oskavy, přilehlé toky a vodní plochy a také louky a zahrady u rodinných domů, které jsou plné nánosů, naplavenin a popadaných stromů.

Jedenaosmdesátiletá paní Berková z Břevence, 9. 6. 2020
Maminka utonulé Hanky z Břevence: Dřu, abych přehlušila bolest

Šumvald je uzavřený

Vyplavená obec Šumvald je kvůli odstraňování následků povodní uzavřená, vjet do ní mohou jen obyvatelé a záchranné složky, uvedla policie.

Na uzavírky dohlíží policejní hlídky. O uzavření požádal krizový štáb obce.

Šumvald a jeho místní část Břevenec patří k nejpostiženějším oblastem, které zasáhly v noci na pondělí přívalové deště a následná povodeň.

Uzavření obce by mělo usnadnit především práci hasičů a dalších záchranných složek při odstraňování následků povodní, na místě je navíc i těžká technika.

Již v úterý apelovali hasiči na veřejnost, aby do oblastí postižených přívalovými dešti a následnou povodní nejezdili, pokud to není nezbytné nutné.

Zvědavci komplikují práci hasičům

"Hasiči zde zasahují v nebezpečných a fyzicky náročných podmínkách a práci jim velmi komplikují zvědaví občané, kteří nemají na místě zásahu co dělat," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová na twitteru.

Kromě uzavřeného Šumvaldu musejí řidiči i nadále počítat s komplikacemi v Oskavě na Šumpersku ve směru na Bedřichov. I tam je silnice uzavřená, a to kvůli propadlému silničnímu mostu, který povodeň strhla, vyplývá z dopravních informací policie.

Povodí: Škody 50 milionů

Na vodohospodářském majetku dosahují škody způsobené povodní kolem 50 milionů korun. Uvedlo to Povodí Moravy po zmapování situace v této části Olomouckého kraje.

Pracovníci Povodí Moravy stále odstraňují překážky a zátarasy z koryt, aby byly řeky průtočné v případě pokračujících srážek. Od úterý geodeti zaměřují rozsah a dokumentují rozlivy pro vyhodnocení nedělní povodně.

„Od nedělního večera naši pracovníci z provozů Šumperk a Olomouc zajišťovali přímo v terénu monitoring na tocích, komunikovali s povodňovými komisemi, s obcemi a městy a zajišťovali funkčnosti manipulačních objektů,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

„Od pondělí pak provádíme pojížďky, abychom mohli zjistit rozsah škod a zabezpečit problematická místa. Postupně také odstraňujeme překážky a zátarasy z koryt, aby byly řeky průtočné v případě pokračujících srážek,“ informoval.

Některé úseky koryt podle vodohospodářů dosud není možné zkontrolovat kvůli přetrvávající vysoké hladině a podmáčenému terénu.

„Škody jsou nyní sledovány na zídkách a opevněních. V tocích je také značné množství splavenin a na některých místech i vývraty pobřežní vegetace, které bude Povodí Moravy postupně odstraňovat,“ uvedl mluvčí podniku Petr Chmelař.

Od úterý geodeti Povodí Moravy zaměřují rozsah a dokumentují rozlivy pro vyhodnocení povodně.

Šumvald. Druhý den po bleskové povodni, 9. června 2020
Ve vyplavených obcích se probíjejí bahnem a spouští. Úklid se zdá nekonečný

Pomoc potřebují desítky rodin

Několik týmů složených z pracovníků Charity Šternberk zjišťuje, jakou pomoc teď budou nejvíce potřebovat lidé, jejichž domy v neděli zasáhla blesková povodeň. Zatím je do domácností distribuována balená voda, potraviny a drogistické prostředky. Přispět je možné rovněž do sbírky vyhlášené Charitou.

Situaci v Šumvaldu a Dlouhé Loučce podrobně mapují čtyři týmy pracovníků Charity.

„Zjišťujeme, jaká je v jednotlivých domácnostech situace, co nejvíce potřebují a zda jim může vypomoci někdo z rodiny nebo známých. V terénu máme také pracovníky psychosociální pomoci, kteří pomáhají místním občanům zvládnout vypjatou situaci. Poskytujeme jim rovněž informace, kam se v konkrétní situaci obrátit,“ sdělil koordinátor mimořádných událostí šternberské Charity Kamil Jaroš.

Pracovníci Charity podle něj veškerou pomoc organizují společně s krizovým štábem, aby byla rychlá a cílená na ty, kteří ji teď potřebují nejvíc. Rozvážejí lidem také potraviny, balenou vodu, hygienické a čistící prostředky.

„Kromě našich lidí tam pomáhají také pracovníci dalších humanitárních organizací a dobrovolníci. Pomoc v zatopených obcích potřebují desítky rodin. Zjišťujeme, zda lidé měli domy pojištěné a dostanou náhradu škody. Nabízíme k zapůjčení také vysoušeče,“ dodal Kamil Jaroš.

Arcidiecézní Charita Olomouc již vypsala sbírku, kde se shromažďují prostředky na zajištění základních životních potřeb a řešení tíživé situace v důsledku nedělní povodně. Na účet číslo 115-1060670297/0100 VS 112 je možné přispět jakoukoli částkou.

Lidé, kteří chtějí pomoci věcným darem, mohou dnes od 15 do 16 hodin dovézt do městského klubu v Uničově svítilny, baterky, lopaty, gumové stěrky na tyči, smetáky, kartáče „rejžáky“, holínky, kbelíky, pracovní rukavice nebo úklidové přípravky. Vše se pak bude hromadně odvážet na krizový štáb do Šumvaldu.

Břevenec po bleskové povodni, 8. června 2020 odpoledne
Někteří vyplavení neměli domy pojištěné, pomáhá jim Charita i psycholog