Případ budí mezi lidmi rozporuplné emoce. Jedni ho odsuzují, druzí oponují, že se to může stát kdekoliv a komukoliv. Jde podle nich jen o souhru nešťastných náhod, jejichž výsledkem je nejen zničený obchod, ale život mladého člověka. Sdružení lidí kolem Petra Ajšmana se mladíkovi rozhodlo pomoci a vyhlásilo veřejnou sbírku. A i ta zvedla mezi lidmi spoustu emocí.

„Jde o velmi mladého člověka, který je samozřejmě nešťastný z toho, co se stalo. Určitě tam nešel s úmyslem zapálit Penny. Na celou rodinu je nyní ohromný tlak. Chceme pomoci a proto jsme se sdružením Srdce pro Vary založili sbírku. Upozorňujeme na to, že není žhář jako žhář. Jedna chyba může změnit osmnáctiletému klukovi celý život. My chceme tomuto mladému muži dopřát šanci na nový začátek,“ říká Ajšman.

Z chodovského Penny zbyly jen obvodové zdi. Místní přišli o oblíbený obchod
Požár prodejny v Chodově: Mladíkovi se nepovedlo nabít telefon, zapálil plast

Sbírku založili rychle a peníze proto chodí prozatím na transparentní účet hnutí, kde může každý vidět, jak je s penězi naloženo. V příštím týdnu chtějí vše doladit na ministerstvu vnitra a převést sbírku na nový účet. Za první dva dny od zveřejnění sbírky poslali lidé na účet bezmála 18 tisíc korun.

„Peníze v hotovosti mu nedáme, ale chceme mu zaplatit například právní služby a náklady, které ho při trestním stíhání čekají. Jde nám o lidské hledisko, nevidíme v tom úmyslné jednání mladíka,“ vysvětluje Ajšman.

Prodejna vyhořela do základů 

Vznik požáru a fakt, že obchod měl venku elektrickou zásuvku, mnohé lidi udivuje. Mladík způsobil požár, když se snažil pomocí zapalovače dostat z prostoru nákupních vozíků zapadlý mobilní telefon, který mu tam spadl poté, co se jej snažil připojit a nabít ze zásuvky venku u marketu.

„Zásuvka je v prostoru pro nákupní vozíky umístěna velmi vysoko a bez použití žebříku nebo vysokozdvižné plošiny není běžně přístupná. Jedná se o standardní vybavení prodejen, které se využívá pro potřeby technické údržby budovy. V době vzniku požáru nebyla tato zásuvka pod proudem,“ tvrdí mluvčí firmy Tomáš Kubík.

Z místa požáru
V Chodově na Sokolovsku shořel supermarket. Oheň poničil i zaparkovaná auta

Prodejna vyhořela do základů. „Všechny naše prodejny jsou v souladu se zákonem vybaveny elektrickou požární signalizací, ta byla na prodejně v Chodově v době vzniku požáru plně funkční. K rychlému rozšíření požáru přispěla skutečnost, že se začal šířit od střechy, která má dřevěnou konstrukci. Navíc k prvotnímu rozšíření došlo nad požárními čidly,“ konstatuje Kubík.

Požár Penny v Chodově na Sokolovsku: 

Dodává, že záměrem firmy je prodejnu v Chodově co nejdříve obnovit. „V prvé řadě, na základě vyjádření statika, ale budeme muset provést demolici zbytků budovy a sanaci pozemku. Práce započnou v nejbližších dnech, veškeré zbytky budou odvezeny a zlikvidovány v souladu s požadavky úřadů,“ uzavírá Kubík.