Hasiči se o požáru dozvěděli půl hodiny po půlnoci. „Dobrovolná jednotka z Mikulášovic a jednotka ze stanice Šluknov vyjely k požáru v rodinném domě v Dolních Mikulášovicích. Požár byl částečně uhašen před příjezdem jednotek, které provedly dohašovací práce,“ potvrdil noční událost mluvčí hasičů Lukáš Marvan s tím, že se požár podařilo uhasit krátce před půl druhou.

Místostarosta Vejprt Vlastimír Volín, který pomáhal se záchranou lidí z hořícího domova pro mentálně postižené.
Ve Vejprtech vyváděl lidi z ohně. Nejsem žádné ořezávátko, ale sebralo mě to

Podle informací Deníku ale mohla mít noční událost tragickou dohru. Chlapec měl oheň zapálit na čtyřech různých místech v domě. Od papíru chytila sedačka a oblečení. Po založení požáru prý hoch zabarikádoval východy z domu a odešel směrem k nádraží. Při cestě městem ho pak zadržela policie.

Špatně zablokované dveře

Velkým štěstím bylo, že nepoužil k zapálení benzin, který v domě v době požáru v kanystru byl. Také dveře zabarikádoval nedůsledně, takže se je rodině, kterou probudil kouř, podařilo snadno otevřít. Měly totiž otvírání dovnitř místnosti, zatímco zablokované byly tak, jako by se měly otvírat ven.

Přesto na místě museli zasahovat záchranáři. „Do rumburské nemocnice jsme kvůli nadýchání kouřem převezli k dalšímu ošetření ženu a dvě děti,“ uvedl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Na pražském Barrandově hořely ve středu 22. ledna 2020 filmové kulisy.
Z Barrandova se valil černý dým. Hasiči likvidovali požár skladu filmových kulis

Podle starostky Miluše Trojanové je dům po požáru obyvatelný. „Pokud to bude potřeba, jsme připraveni pomoci. Například s nějakým odklízením škod,“ vzkázala Trojanová. Případem se zabývá také policie, žhářství si převzali podle policejní mluvčí Aleny Bartošové krajští kriminalisté.

„Nyní v dané věci probíhá šetření včetně úkonů k objasnění celé události. Vzhledem k okolnostem a počátku šetření nebudeme zveřejňovat žádné informace,“ doplnila Bartošová.

V galerii si můžete prohlédnout, jaké škody v Česku dokázaly napáchat různé požáry

Požáry domů, ve kterých je více lidí najednou, jsou noční můrou hasičů. Kromě samotného hašení se totiž musí především věnovat evakuaci lidí, aby nedošlo ke zraněním nebo ztrátám na životech. Plné ruce práce tak měli například na začátku listopadu loňského roku v Děčíně, kdy začalo hořet v činžáku na ulici Prokopa Holého v centru Podmokel. Podle hasičů hořel odpad na chodbě. Kromě dvou jednotek hasičů tehdy zasahovali také strážníci, policisté a hlavně záchranáři. Ti vyslali k domu tři sanitky. Hasiči museli evakuovat 33 lidí, z toho osm pomocí výškové techniky. Osm lidí se nadýchalo kouře. „Celkem jsme ošetřili pět dětí a tři dospělé osoby. Děti i dospělí se lehce nadýchali kouřovými zplodinami, ale jedno dítě a jeden dospělý utrpěli i lehké popáleniny a převezli jsme je na děčínskou chirurgii. Dvě lehce nadýchané děti jsme odvezli na dětské oddělení v Děčíně, další dvě lehce nadýchané děti jsme odvezli k vyšetření do Ústí nad Labem na dětskou kliniku a dvě dospělé osoby jsme odvezli na internu v Děčíně,“ řekl tehdy po požáru mluvčí záchranky Prokop Voleník.