„Vědomé porušování povinností stanovených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví pokračovalo i tento týden. Situace ve Waldorfské škole Semily se od předchozího týdne nijak nezměnila,“ zdůvodnila starostka Semil Lena Mlejnková.

I když si škola na pondělí nakoupila antigenní testy ze slin, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování dle mimořádného opatření.

Podobně se škola postavila k testování minulý týden, kdy se do lavic vrátili žáci prvního stupně. „Testování dětí nechávám na rozhodnutí rodičů. Pouze trvám na tom, aby rodiče vyjádřili svůj případný nesouhlas s testováním písemně. Nošení roušky ve třídách nechávám na rozhodnutí rodičů. Trvám na jejich nošení ve společném prostoru školy,“ popsal svá nařízení nyní už bývalý ředitel školy Ivan Semecký.

Pokojné shromáždění na podporu vedení Waldorfské školy Semily, která nepožaduje po dětech testování na Covid-19.
Ředitel Waldorfské školy v Semilech odmítl testy žáků. Lidé se ho zastali

Ředitel na jednání rady žádal více času, ale z jeho strany nebyl podle vedení města učiněn žádný vstřícný krok. Sám je ale přesvědčený, že jednal správně a je připravený se bránit. „Hned několik desítek právníků mi nabízelo pomoc a já ji samozřejmě neodmítám. Chci se hájit, případné odvolání je neoprávněné,“ sdělil už před rozhodnutím radních.

Spolu s rozhodnutím o odvolání ředitele rada schválila vypsání konkurzu na jeho nástupce. „Uvědomujeme si, že před novým ředitelem/ředitelkou bude stát nelehký úkol – stmelit rozdělené názorové skupiny a uklidnit situaci,“ dodali semilští radní.

„V důsledku dosavadního postupu ředitele je škola v současnosti rozdělená na dva nesmiřitelné tábory a kroky pana ředitele nevedou ke zklidnění situace,“ zmínila Mlejnková. Podle radních je ohrožena samotná existence waldorfského školství v Semilech, což v žádném případě nechce město dopustit. V příštím roce oslaví škola 30 let od svého založení. Zařízení nyní vedou oba zástupci ředitele, a to pro základní a střední školu.

Místní ho podpořili

Rozhodnutí rady předcházela pokojná demonstrace, kterou na pondělní odpoledne svolali rodiče a přátelé waldorfské školy podporující ředitele. Semilský radní a poslanec David Pražák poukázal na fakt, že demonstraci pro sebe chtělo uzmout hnutí Chcípl pes – Otevřeme Česko. „Rozhodnutí rady města předcházel týden, který nás hodně naučil o slabých místech v některých zákonech, síle dezinformací a zneužívání situace různými pochybnými skupinami. Rozdíl v chápání dění kolem Waldorfské školy Semily ze strany obyvatel Semilska a demonstrantů z druhého konce republiky je opravdu velký,“ prohlásil.

Waldorfská škola v Semilech.
Waldorfské škole v Semilech hrozí pokuta. Lidé podepisují petici za ředitele

Na podporu ředitele vznikly petice, iniciované několika rodiči dětí navštěvujících inkriminovanou školu. Tisíce lidí z celé republiky tak vyjadřují řediteli podporu. Ve středu odpoledne petice obsahovaly více než 17,5 tisíce elektronických podpisů, další stovky lidí je podepsaly fyzicky.

Mnozí se ale postavili proti. A nejen rodiče. Několik pedagogů sepsalo otevřený dopis, ve kterém s krokem vedení školy nesouhlasí.