Studii si u karvinské nemocnice objednalo ministerstvo zdravotnictví a jejím úkolem je popsat metodologii a nastavení odběrových míst včetně pracovních postupů a personálního obsazení. Nemocnice na vzniku studie spolupracuje s Fakultní nemocnicí Ostrava a Zdravotním ústavem v Ostravě.

„Nemocnice má bohaté zkušeností s odebíráním vzorků a nastavení pracovních postupů díky aktivní spolupráci s OKD, kde zajišťujeme plošné testování,“ přiblížila mluvčí nemocnice Věra Murínová.

Ne jeden, ale tři 

V praxi vše probíhalo tak, že udělali test na koronavirus lidem, kteří byli k odběru posláni praktickým lékařem nebo hygieniky. Těm, kdo souhlasili, udělali kromě klasické metody PCR (výtěr z nosohltanu) navíc výtěr ze slin.

Jiří Havrlant (na snímku vpravo) při slavnostním otevření Covid centra ve Fakultní nemocnici Ostrava s hejtmanem MS kraje Ivo Vondrákem.
Ředitel FNO Havrlant slova ministra Prymuly potvrdil, hejtman Vondrák ne

A nakonec třetí vzorek se bere také z nosohltanu, a je vyhodnocen takzvanou antigenní metodou, která je jednak levnější něž klasický test a také rychlejší. Výsledek je znám do 15 minut. Vzorky se porovnají a zjistí se tak, zda je tato metoda vhodná pro plánované plošné testování.

K vyhodnocení studie potřebuje nemocnice přibližně 600 vzorků. Stovka jich bude od zaměstnanců OKD, kde probíhá plošné testování už dva měsíce, 200 vzorků dodá odběrové místo ve Fakultní nemocnici Ostrava a dalších 150 mobilní odběrový tým v Kopřivnici.

Menší spolehlivost

Výhodou tzv. antigenní metody je rychlost vyhodnocení vzorku, ale na druhé straně má poměrně vysoko chybovost.

Zaměstnanci call centra innogy v Ostravě pomáhají trasovat nakažené pomocí chytré karantény, říjen 2020.
Noví bojovníci s covidem v Ostravě: Od energií přešli ze dne na den k trasování

Náměstek pro zdravotní péčí Nemocnice v Karviné-Ráji Miroslav Homza je toho názoru, že každé řešení lepší než žádné řešení. A pokud bude citlivost okolo 90 procent, tak si myslím, že by to mohlo pomoci,“ řekl Homza pro ČT.

Potřebný počet vzorků budou na odběrovém místě v Karviné odebírat v sobotu, případně ještě v v pondělí. „Výsledky laboratorních vzorků mohly být v polovině příštího týdne, kdy bychom také chtěli studii taky odevzdat,“ dodala mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová.

Ilustrační foto.
V Polsku opět rekord, vláda zpřísňuje opatření proti koronaviru