Domov pro osoby se zdravotním postižením Vejprty „Kavkaz“ nabízí ubytování lidem od 18 do 64 let věku s lehkým, středním i těžkým stupněm mentálního postižení, případně s kombinovanými vadami, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Zařízení má kapacitu čtyř desítek lidí. Organizačně spadá pod Městskou správu sociálních služeb Vejprty (MSSS), což je příspěvková organizace zřízená městem Vejprty.

O tragickém požáru čtěte zde:

Tragický požár ve Vejprtech.
Při požáru domova pro postižené zemřelo osm lidí. Místo navštívil Babiš

„Posláním domova je zajišťování pobytových sociálně – zdravotních služeb a péče osobám se sníženou schopností zvládat základní životní potřeby, které vyžadují pomoc jiné fyzické osoby. Domov se zaměřuje na individuální přání a potřeby uživatelů a na základě toho podporuje jejich seberealizaci a samostatnost,“ stojí na stránkách zařízení.

Podle MSSS směřují služby poskytované klientům ke zkvalitnění života uživatelů se snahou o co největší integraci do běžné společnosti. V domově se konají například kulturní či vzdělávací akce, klienti jezdí na výlety, probíhají zde soutěžní aktivity nebo kondiční cvičení.

Požár zasáhl budovu, ve které byli pouze mužští klienti zařízení. Plameny při příjezdu hasičů šlehaly z prvního patra domu. 

Ubytovací sekce je rozdělena do tří poschodí. V domově jsou k dispozici jednolůžkové, dvojlůžkové, třílůžkové a vícelůžkové pokoje, klienti mají k dispozici i další prostory.

Zaměstnanci zdravotního úseku ve spolupráci s pracovníky v sociálních službách zajišťují klientům domova 24hodinou ošetřovatelskou péči. Do domova dochází jednou týdně praktický lékař a jednou měsíčně psychiatr.

Tragédii ve Vejprtech se věnují i zahraniční média.
BBC, New York Times nebo Al-Jazeera. O tragédii ve Vejprtech píší i v zahraničí

Zařízení má standardní protipožární restrikce zmíněné v domovním řádu: „Na pokojích není povoleno používat takové spotřebiče a přístroje, kde je nebezpečí vzniku požáru. Je zakázáno manipulovat s otevřeným ohněm. Pro kuřáky jsou vyhrazeny prostory pro kouření.“

V městečku funguje ještě Domov pro osoby se zdravotním postižením Husova a navíc domov se zvláštním režimem a domov pro seniory.

Tragický požár ve Vejprtech na Chomutovsku
Ústecký kraj zasáhly v posledních letech i další tragické požáry