Do zásadní obměny se nová rada pustila jen několik hodin po svém pondělním zvolení. „Od začátku jsme říkali, že potřebujeme zlepšit zdravotnictví k lepšímu. Že potřebujeme nový vítr, nové lidi, nové myšlenky,“ vysvětlil hejtman Jan Schiller (ANO). Podle něj by se zdravotnické zařízení mělo věnovat především svým zaměstnancům a sjednocení zdravotnictví v celém kraji. Pod KZ totiž přejde litoměřická nemocnice, kterou by měla následovat nemocnice v Rumburku.

Na chodu špitálů se bude podílet také bývalý ministr Adam Vojtěch. „Pan Vojtěch je zkušený. Byl jsem s ním tři roky ve Sněmovně, byli jsme v kontaktu, když jsme řešili záležitosti okolo nemocnic v Rumburku a Litoměřicích nebo okolo zdravotních pojišťoven. Odborně mu věřím, proto jsem jej do představenstva navrhl,“ prohlásil hejtman.

Příprava praktické ZŠ na obnovení výuky
PŘEHLEDNĚ: Platí nová opatření. Dotýkají se obchodů, volného pohybu i škol

Právě zkušenosti a znalosti Ústeckého kraje chce Vojtěch využít při své práci v představenstvu KZ, kde by měl být řadovým členem. „Ve funkci ministra jsem se nevěnoval jenom Šluknovskému výběžku, ale i například Masarykově nemocnici. Myslím si, že by obecně mělo dojít k větší integraci nemocnic pod Krajskou zdravotní, kdy je možné využít synergií nejen v personální oblasti, ale i při nákupu léků,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví. Podle jeho slov zatím nové představenstvo neřešilo pozici současného generálního ředitele společnosti Petra Fialy.

Exministr Vojtěch je jedním z pěti členů představenstva, které prošlo kompletní obměnou. Kromě něj v něm nově je také ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek. Ten by se měl stát příští týden na prvním zasedání nového představenstva jeho předsedou. „Je potřeba zásadně změnit firemní kulturu Krajské zdravotní, aby se více orientovala na zaměstnance. Ti jsou ve zdravotnickém zařízení tím nejdůležitějším. Je potřeba zvážit všechny aktivity firmy, zda jsou ve prospěch zaměstnance. To zároveň znamená, že musí být ve prospěch pacienta,“ řekl Deníku Zetek, který bude v příštích dnech řešit konec svého angažmá v Žatci. Nové představenstvo si nechá udělat analýzu toho, v jakém stavu KZ je a podle toho připraví další kroky.

Pětiletá Meda Kleinová kreslí obrázek dědečkovi do domova
Seniorům v domovech pomáhají dobrovolníci. Nejmladší jim píší dopisy a kreslí

Do představenstva byl zvolen i litoměřický lékař Leoš Vysoudil, který je podle obchodního rejstříku předsedou dozorčí rady Nemocnice Litoměřice a členem litoměřické městské rady za ODS. Čtvrtým členem je další litoměřický lékař a zastupitel Ondřej Štěrba, který v posledních krajských volbách kandidoval za ANO. Posledním novým členem představenstva je profesor Josef Šedlbauer, který vede Katedru chemie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

Částečnou obměnou prošla i dozorčí rada, do které byli znovuzvoleni litoměřický místostarosta a poslanec za ODS Karel Krejza, krajský manažer ANO Jakub Komárek, nově zde pak působí lékař a bývalý poslanec a europoslanec za ODS Miroslav Ouzký a starosta Loun Pavel Janda (TOP09). Opozice tak nemá oproti minulému volebnímu období v tomto orgánu žádného zástupce.

„Koalice chtěla lepší příběh pro náš kraj, ano, bude líp a chovají se občansky a demokraticky,“ glosoval složení představenstva a dozorčí rady KZ Filip Ušák (STAN). Podle jeho názoru jména v orgánech KZ vzbuzují řadu otazníků. „V příštích letech nás čeká z pohledu opozice spousta práce,“ dodal Ušák.