On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Velitel roudnické městské policie Martin Müller popsal, že strážníci dohlížejí na plnění nařízení spojených s nouzovým stavem už od začátku jejich platnosti. Nezaměřují se jen na nošení roušek, ale také na to, zda lidé omezují pohyb na veřejných místech na nezbytně nutnou dobu a nejsou tam příliš dlouho s jinými osobami. „V naprosté většině zjištěných případů strážníci konkrétní jedince poučili a vyzvali je k nápravě. Ve třech případech, kdy se jednalo o opakované porušení, respektive neuposlechnutí výzvy úřední osoby, jsme věc oznámili příslušnému správnímu orgánu,“ uvedl Müller a dodal, že strážníci ve služebních autech s sebou vozí roušky, které mohou poskytnout lidem, jež je nemají.

Roušky pro obyvatele Roudnice nad Labem
Roušky pro všechny. Roudnice je rozdá do všech poštovních schránek

Stejně tak činí i městští policisté v Litoměřicích. Část roušek, které získali od dobrovolníků, rozdávají především lidem bez domova, kteří si ji nemohou jinak opatřit. Velitel litoměřických strážníků Ivan Králik uvedl, že městská policie prioritně kontroluje nařízení o povinnosti nošení roušek, shromažďování více osob a prodejní doby pro osoby starší pětašedesát let.

Na kontrolu do centra města vyrazili litoměřičtí strážníci také včera a několik prohřešků objevili. Nejčastěji narazili na někoho, kdo buď roušku neměl, nebo ji měl nasazenou špatně. Podle Ivana Králika strážníci udělili v souvislosti s rouškami pokutu za neuposlechnutí výzvy a další případy předajína hygienickou stanicik přestupkovému řízení.

Ve Štětí přitvrdí

Kontrola dodržování nařízení vlády patří do současné každodenní činnosti strážníků také ve Štětí. „Samozřejmě, že bylo zjištěno porušování nařízení. Zejména těch, která se týkají nošení ochranných prostředků a omezení volného pohybu v podobě shlukování osob. Dosud byly veškeré prohřešky řešeny upozorněním a domluvou. Lidem, kteří roušky neměli, je strážníci rozdávali s poučením o povinnosti je na veřejnosti nosit. Jednalo se zejména o starší občany města,“ informoval šéf městské policie ve Štětí Zdeněk Cuchý.

Praktická lékařka Marie Lukešová v třebenické ordinaci
Lékařka Lukešová z Třebenic: Kdo kýchne, nesmí hned běžet do nemocnice

Ten také upozornil, že v návaznosti na rozhodnutí vlády o prodloužení mimořádných opatření a vzhledem k neukázněnosti a vědomé nezodpovědnosti některých obyvatel Štětí bylo rozhodnuto o zpřísnění řešení takových případů. A to formou sankcí v podobě uložení pokuty nebo oznámením příslušnému správnímu orgánu.

Podle krizového zákona může například pokuta za nenošení roušky dosáhnout až dvaceti tisíc korun. V konkrétních případech z posledních dnů už policisté v Děčíně či v Dubí na Teplicku udělili za absenci roušky na obličeji pokutu ve výši 10 tisíc korun.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník