„Máme řádově kolem šesti set možností,“ upřesnil první náměstek hejtmana Martin Klika. Pokud by bylo třeba víc kapacit, kraj jedná o krátkodobém flexibilním pronájmu prostor se dvěma soukromými subjekty. Měly by zajistit i stravování. „Jedna varianta je, že do nich můžeme dát lidi v karanténě. Anebo to budou zdraví, které bude třeba oddělit od zbytku klientů s průběhem nemoci,“ přiblížil Klika.

Kraj zaměstnává i otázka, jak zajistit případnou izolaci bezdomovců nebo vykázaných lidí v karanténě. Do skončení svátků by to měla vykrýt jedna ze sociálních služeb v Ústí. Další kapacity se chystají v Děčíně. Do pronájmu už tamní primátor dostal objekt od Správy státních hmotných rezerv, pracuje se tu už na potřebných úpravách.

Ilustrační foto
Dva týdny zavření. Dvě stě lidí domova v Krásném Březně šlo do karantény

Od příští středy, 15. dubna, má být pro tyto účely zprovozněno také jedno z bývalých sociálních zařízení kraje na zámečku s velkou zahradou v Hliňanech na Ústecku. Maximálně o padesát lidí by se tu měli starat pracovníci sociálních služeb kraje, bezpečnost zajistí policie. Omyvatelné vybavení sem kraj poptává po svých příspěvkových organizacích z jejich rezerv.

Zatím jako poslední záložní variantu pro tyto účely má kraj připraveno jedno své školské zařízení v Mostě. Původně zvažovaná varianta zámku v Liběšicích na Litoměřicku už padla. 

V Předlicích mají připravená krizová lůžka
Ústí připravuje karanténní střediska pro nakažené. Stan pro bezdomovce a lehátka