Online reportáž

Už druhý případ onemocnění novým koronavirem odhalili lékaři v Děčíně. Podle hygieniků bydlela 53letá žena na dovolené v Itálii ve stejném hotelu jako muž, který je kvůli nákaze v nemocnici od víkendu.

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkDruhý případ koronaviru v Děčíně se potvrdil v pondělí 2. března pozdě večer, kdy zdravotníci obdrželi výsledky testů. Pacientka se v pátek 28. února vrátila z dovolené v severní Itálii. Po příjezdu byla unavená, trpěla horečkou, bolestí svalů a kloubů a kašlem.

Léčit by se měla i nadále v nemocnici v Ústí nad Labem. „Pravděpodobně přišla do kontaktu se stejným zdrojem nákazy jako muž, který je hospitalizovaný od víkendu,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková.

V děčínské knihovně předali ocenění nejlepším čtenářkám.
V děčínské knihovně předali ocenění nejlepším čtenářkám

Děčínský magistrát opakovaně vyzval především rodiče školáků, kteří byli v rizikových oblastech na severu Itálie, aby kontaktovali svého obvodního nebo dětského lékaře a Krajskou hygienickou stanici. „Tímto krokem budete chránit nejen zdraví své a svých dětí, ale také zaměstnanců a ostatních žáků školy,“ uvedl úřad na Facebooku.

Podle primářky infekčního oddělení pražské nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové je muž z Děčína, který je v tomto zdravotnickém zařízení od neděle, v dobrém stavu. „Nejsou na jednotce intenzivní péče. Onemocnění u nich probíhá velmi lehce. Nemají horečky, mají minimální příznaky kataru horních cest dýchacích,“ řekla Roháčová během tiskové konference.

Práce hygieniků v podobných případech připomíná detektivní pátrání. Musí totiž zjistit, s kým byli nemocní od doby možné nákazy až do hospitalizace v kontaktu. Stejně tak tomu bylo také v případě nakažené ženy z Děčína. „Ženu jsme kontaktovali po prvním nakaženém. I ona měla příznaky, jen se dostavily později než u nemocného muže. Oslovili jsme i zbývající členy rodin, kteří byli na stejném zájezdu, všichni jsou bez příznaků,“ uvedla Šimůnková.

Podle hygieniků podstoupila testy i manželka nemocného muže, její výsledky byly negativní. Přesto zůstává s celou rodinou v karanténě. V té jsou nyní desítky lidí. Přijatá ochranná opatření se prozatím týkají pouze rodin, případně kolektivů. O zákazu hromadných akcí na Děčínsku prozatím hygienici neuvažují.

Ilustrační foto - uzavírka.
Silnice u Hřenska je uzavřena kvůli sesuvu, probíhají práce na opravě

Další lidé raději zůstali doma, aniž by jim hygienici cokoliv nařídili. Jedním z těch, kteří pracují po návratu ze severní Itálie z domova, je i dolnopoustevenský starosta Rober Holec. „Jelikož bych rád, aby každý občan jednal obezřetně, zůstal jsem s rodinou doma. Nic nám není, jen nechceme šířit paniku, která mezi občany ČR je,“ uvedl starosta, který trávil jarní prázdniny v Trentinu.

Vzorky odebrané pacientům s koronavirem putují do berlínské laboratoře Světové zdravotnické organizace, aby čeští zdravotníci měli ověřené výsledky. „Němečtí kolegové potvrdili u všech tří pacientů z Nemocnice Na Bulovce naše nedělní výsledky, tedy pozitivní,“ uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník