S úlevou vítá znovuotevření škol i dvaatřicetiletá Markéta. „Jako matka prvňáčka mohu s nadsázkou říct, že odpočítávám dny do příští středy. I když jsem mohla pracovat z domova, nebylo to jednoduché. Dopoledne jsem se věnovala synovi a pomáhala mu při výuce a s úkoly. Na práci mi zbyl čas až odpoledne a večer,“ popsala s tím, že se ale obává, jak její dítko vydrží celé vyučování v roušce. „Rozhodla jsem se proto, že ho nepošlu do odpolední družiny, to už by pro něj bylo náročné,“ dodala.

Za návrat prvních dvou ročníků do prezenční výuky jsou rádi také Deníkem oslovení ředitelé škol. Je mezi nimi také Karel Kynzl, ředitel Masarykovy základní školy v Litoměřicích, kam ve středu přijde asi stovka dětí. Uvítal by ale, kdyby se mohl vrátit celý první stupeň a také deváťáci, které čekají přijímací zkoušky na střední školy.

„Školní družina bude také fungovat. Děti budou rozdělené ve stejných skupinách jako ve třídách, aby se nemíchaly,“ poznamenal Kynzl.

Nákupy v období Vánoc - Ilustrační foto
Vánočních nákupů se zřejmě dočkáme. Havlíček: Záleží na dodržování opatření

Problematické podle něj může být také povinnost mít nasazenou roušku i při vyučování. „Dodržovat to samozřejmě budeme, ale chci učitelům doporučit, že hodiny mohou klidně i o deset minut zkrátit, aby mohli jít například na školní zahradu nadýchat se čerstvého vzduchu a projít se. Jakmile učitelé uvidí, že se dětem špatně dýchá, tak je vezmou ven,“ nastínil Kynzl. Jiný režim bude v hodinách tělocviku a hudební výchovy. Podle nařízení vlády totiž děti nesmí cvičit a zpívat. V Masaryčce proto tyto předměty nahradí procházky v přírodě a ve druhém případě teorie nebo poslouchání hudby. Učitelé budou tyto hodiny zčásti moci využít také na dohánění učiva z jiných předmětů.

Na příchod nejmenších školáků se chystají také na teplické základní a mateřské škole Koperníkova. Tamní ředitelka Gabriela Křížková uvedla, že zejména pro prvňáky, kteří byli v lavicích pouze v září a část října a nemají návyky jak držet tužku a neumí číst, je distanční výuka velice náročná pro ně samotné i pro jejich rodiče. „Velice vítáme, že se nám zase vrátí zpátky. Podobná situace je i u druháků, protože ti si distanční výuku zažili na jaře od března do června,“ připomněla Křížková.

Problémy s družinou

Stejně jako ostatní školy, také Koperníkova zajistí fungovaní ranní a odpolední družiny. Bude to ale složitější, protože skupiny dětí musí být homogenní. „Je to trošku problém, protože v ranní družině byl mix dětí a fungovala dvě oddělení a nyní budou muset být otevřena všechna čtyři. Musíme upravit pracovní dobu vychovatelek. Budou nám vypomáhat i asistentky pedagoga, kterým přibude nová pracovní náplň, kdy v odpoledních hodinách budou ještě dělat vychovatelky v družině, tak abychom mohli zajistit plný provoz družiny,“ vylíčila ředitelka.

Se zkrácenou výukou kvůli zákazu cvičení a zpívání nechystají. Během hudební výchovy budou děti poslouchat hudbu a povídat si o ní nebo si budou vyprávět zážitky z hudebních představení. Místo tělocviku zamíří ven na procházky do přírody. V případě nepříznivého počasí si budou vykládat o pravidlech jednotlivých sportů nebo ze záznamu sledovat významná sportovní utkání, například z olympiády.

„Aby se žáci z jednotlivých tříd mezi sebou nepotkávali, otevřeme dva vchody. Jedna třída z paralelního ročníku bude také začínat o čtvrt hodiny dříve. Rodičům navíc doporučíme, aby děti měly na den alespoň dvě roušky, v případě, že budou navštěvovat i odpolední družiny, tak bude nutné, aby měly roušky tři,“ doplnila Křížková.

Slovan Ústí - Stadion Litoměřice, Chance liga 2020/2021
Chance liga zkrátí základní část, Ústí i Litoměřice jsou pro

Dva oddělené vchody otevře dětem také Základní škola Palachova v Ústí nad Labem. Zatímco žáci z přípravného ročníku a z první třídy budou smět využívat jen horní přístup, druháci budou do školy vstupovat hlavním vchodem. Škola tím zamezí potkávání tříd.

Děti ze základní školy na Máchově náměstí v Děčíně se rozdělí do pater podle ročníků, v jednom budou prvňáci, ve druhém druháci. Stejně tak budou chodit po skupinách na obědy, aby se navzájem nepromíchaly. „Učitelky se nyní musí spojit s rodinami, abychom věděli, kdo přijde do školy, kdo bude potřebovat ranní a kdo odpolední družinu. Tomu přizpůsobíme náš provoz,“ řekl ředitel školy Martin Lána. Tato děčínská škola je už z dřívějška vybavena parními dezinfikátory a dezinfekcemi u vchodů, které budou muset děti při příchodu použít. Škola nyní také sháněla velké obličejové štíty, které umožní učit i těm, kteří nosí brýle.

I když jsou čísla nově nakažených koronavirem v těchto dnech celorepublikově podobná, jako když se školy na začátku října uzavíraly, nevidí ředitelka krajské hygieny Lenka Šimůnková ve znovuotevření škol příliš velké riziko v přenosu onemocnění covid-19. „Doufáme, že se situace nezhorší natolik, že přestanou stačit kapacity nemocnic. Musíme ale počítat s tím, že to onemocnění tady musí proběhnout a už tu s námi vždycky bude. Návrat dětí do škol ovšem nevidím jako velké nebezpečí. Mnohem větším rizikem budou vánoční trhy a silvestrovské oslavy. Rodiny se na Vánoce určitě sejdou a na různých chalupách se setkají i větší kolektivy než rodiny,“ upozornila Šimůnková.

Přípravné třídy a speciální školy

Současně s prvními a druhými ročníky základních škol se mají ve středu otevřít také přípravné třídy a speciální základní školy pro všechny ročníky. V základních a středních školách má být navíc zájemcům umožněna prezenční individuální konzultace.

Školy se kvůli zhoršení epidemiologické situace začaly zavírat postupně v první polovině října. Základní školy přešly na výuku na dálku od 14. října. Speciální školy se zavřely 2. listopadu, kdy se původně měli vrátit do lavic žáci prvního stupně základních škol. Otevřené zůstaly jen školky.