Kyanid vypustil 20. září do řeky dosud neznámý pachatel. Havárie postihla Bečvu pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku po Přerov. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb. Katastrofa vzbudila zájem veřejnosti, s postupujícím časem se objevují dohady, proč ani po dvou měsících není jasné, kdo do řeky kyanid vypustil.

Úhynulé ryby v řece Bečvě u Hranic, 21. září 2020
Otrava ryb v Bečvě: Smrtící jed mohl do řeky přitéct až z Rožnovska

Minulý týden o případu diskutovali poslanci. Opoziční zákonodárci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, debata však nevedla k žádnému závěru. V pondělí mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová uvedla, že policie na kauzu neuvalila informační embargo, jak uváděla některá média. Policisté ale podle ní nemohou zveřejňovat informace z vyšetřování a vyvracet ani potvrzovat veřejná sdělení jiných.

Viník stále není znám 

Policie je také kritizována, že dosud není znám viník otravy Bečvy. "Policejní vyšetřování je nyní zcela závislé na výsledku znaleckého zkoumání. Lhůta na vypracování znaleckého posudku byla s ohledem na množství zkoumaného materiálu stanovena přizvanému znalci na tři měsíce a uplyne 20. prosince 2020. Z objektivních důvodů může být tato lhůta prodloužena," uvedla v pondělí Rendlová.

Uhynulé ryby. Ilustrační snímek
Otrava ryb v Bečvě: Kyanid se do vody dostal z kanálu v Juřince

Do doby, než budou policii známy výsledky znaleckého zkoumání, nelze podle ní ve věci očekávat žádný větší posun.