Existence mlýna je doložená už v roce 1533. Mlýn se postupně od roku 1807 stával součástí továrny na jemná sukna zřízené Jakubem Langem. V roce 1825 se stal definitivně barvírnou, přádelnou a tkalcovnou. Roku 1863 ho získala Amálie Podstatská – Lichtenstein, která jej přestavila k původnímu účelu a předala synu Leopoldovi. Mlýn patřil Podstatským nepřetržitě až do roku 1945, kdy přešel pod státní správu.

Území Geoparku Vysočina nabízí celou řadu přírodních krás. Lom v Mrákotíně.
Tip na výlet: Lomy na Vysočině. Naučné stezky vedou od Telče až k Javořici

Do roku 1957 se zde mlelo obilí, pak sloužil pouze jako sklad. V roce 1958 došlo k havárii stropních konstrukcí z důvodu nadměrného zatížení. Po propadu stropů ve všech třech patrech mlýnice byl objekt opuštěn a chátral. Dodnes se zachoval parní stroj z roku 1887. Součástí této technické památky je i hráz rybníka se dvěma splavy, mosty a ocelové vantroky, které přiváděly vodu k turbíně.

Tajuplná cesta k vánočnímu stromu přání. V Borovné se zabaví Ježíškovkou.
Tajuplná Ježíškovka. V Borovné u Telče se lidé projdou k vánočnímu stromu přání

Od roku 2003 je mlýn v seznamu nejohroženějších památek ČR. Soukromý vlastník začal v 90. letech 20. století se záchranou, podařilo se obnovit část střešního pláště a zabránit další devastaci. Částečně obnova mlýna trvala až do roku 2007, kdy byl částečně zpřístupněn. Fungovalo zde jednu dobu například informační centrum s drobným občerstvením. Na kompletní obnovu však mlýn stále čeká.