„Jednou z myšlenek letošního Světového dne roztroušené sklerózy, k jehož příležitosti akci Rozsviťme Českou republiky pořádáme, je, že s roztroušenou sklerózou život nekončí. To se týká nejenom pacientů, kteří se s nemocí musí naučit žít a nevzdávat to, ale také lidí v jejich okolí,“ vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS. „Slunečnice každé ráno otáčí hlavu za sluncem vstříc nové naději – stejně jako lidé s roztroušenou sklerózou. Děkujeme proto všem, kteří nás přišli vysazením těchto žlutých květin podpořit. Díky nim víme, že v tom nejsme sami,“ dodává Jitka Večeřová, předsedkyně spolku Unie Roska Jihlava.

V parku za jihlavskou radnicí vysadili pacienti a jejich podporovatelé slunečnice už počtvrté. Na podzim na sázení žlutých květů naváže tradiční výtvarná soutěž, které se každoročně účastní i děti z jihlavské mateřské školky Mašinka.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Příčina není doposud známá. Propuká většinou v mladším věku, obvykle již kolem třicátého roku života. Častěji postihuje ženy. Projevy RS jsou různorodé, nejčastěji se objevují poruchy hybnosti a citlivosti, postižení zraku, poruchy rovnováhy, únava a bolest. Typické je střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto je těžká i léčba či prevence. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice Epsteina-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D. V Česku se odhaduje počet pacientů s RS na dvaadvacet tisíc.

Recept od Maxijedlíka Jaroslava Němce
Naložte si červené zelí podle Maxijedlíka

O Nadačním fondu IMPULS

Nadační fond IMPULS vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz.

O Unii ROSKA

Posláním Unie ROSKA je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie ROSKA ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Jako Česká multiple sclerosis (MS) společnost je aktivním členem mezinárodní federace MSIF a její evropské platformy EMSP při EU. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje šestadvacet samostatných regionálních spolků Roska. Unie ROSKA má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi tisíc pět set členů.

Veronika Ostrá