Pro radost i k snědku si s dětmi vysévejte nenáročné rané zeleninky. Pokud máte možnost, poskytněte dětem malý kousíček záhonku volně k dispozici. Společné pěstování je zábava: můžete sdílet zázrak, kdy z malého scvrklého semínka vyroste za pár týdnů křupavá ředkvička, sladký hrášek nebo salát.

Pikantní ředkvičky vypěstujete i v truhlíku. Stačí vysít semínka zhruba centimetr hluboko, substrát přitlačit a zalít. Když zhruba po sedmi až deseti dnech rostlinky vzejdou, nebojte se je protrhat: aby bulva mohla vyrůst, potřebuje dost místa. Vytrhané malé rostlinky nevyhazujte, i ty se dají jíst. Při dostatku vláhy si vlastní svazeček ředkviček sklidíte už zhruba za měsíc.

Sladký hrášek si můžete pěstovat tradiční dřeňový nebo cukrový. Hrách roste na záhoně téměř sám, ale postačí mu i větší květináč. Ten nezapomeňte dobře zalévat, ať jsou lusky dost šťavnaté. K rostlinkám můžete umístit i oporu nebo je nechat z nádoby převisnout. Jedlé jsou i bílé kvítky, kdo by se ale chtěl připravit o úrodu hrášků!

Salátová miska může vyrůst jak na zahrádce, tak v truhlíku – použijte pro výsev salátů truhlík běžné velikosti, případně jinou menší nádobu. Saláty koření mělce, substrát tedy nemusí být hluboký, potřebují ale dost vody. Pozor – zvolte saláty listové (ne hlávkové), jen tak budete moci průběžně sklízet křehké lístky po mnoho týdnů. Kromě klasického salátu zkuste roketu, polníček, dubáček, špenát nebo asijskou listovou zeleninu, jakou je například mizuna nebo mibuna.

ANITA BLAHUŠOVÁ

autorka knihy Zahrada žije - zahradničíme s dětmi