Tato tradice je v našich zemích stará mnoho let. Pochází z dob, kdy byla na venkově dokončena sklizeň úrody z polí a děti měly najednou více volného času než na jaře, kdy musely pomáhat se zemědělskými pracemi. Mimo jiné se bavily tím, že pouštěly draky. Právě na podzim, kdy bylo pole zorané, nikomu nevadilo, když pobíhaly po polích.

Naše letošní drakiáda se více než vydařila. Přišlo zhruba 117 účastníků a vypuštěno bylo přes čtyřicet draků. Počasí přálo, svítilo sluníčko a vítr nám foukal. Některým dráčkům se zprvu létat příliš nechtělo, ale nakonec všem „drakoletcům“ vzlétli a dostali se až do nebe, kde si s nimi pohrával vítr. Osud několika draků však připomínal básničku Františka Hrubína:

"Větře, větře, vrať mi draka,
slyším, jak tam havran kráká!
Už je pozdě, Františku,
pustil se s ním do křížku."

Nebylo vůbec jednoduché vybrat nejen nejvýše a nejdéle létajícího, ale také nejhezčího draka, sešlo se jich zde totiž mnoho – krásných a originálních. Diplom a cenu si letos odnesli Mireček Brabenec, Šimonek Čech a Peťa Pospíšil.

Děkujeme všem zúčastněným „drakoletcům“, bez nichž by drakiáda být nemohla. Poděkování posíláme do rodiny Pavelcovy za posečení louky a poskytnutí tohoto prostoru k vypouštění draků. Těšíme se na již 5. ročník zase příští rok!

Mgr. Veronika Zlatušková

referentka oddělení MKS Jaroměřice nad Rokytnou