Minulý týden v sobotu skončila v televizi soutěž Peče celé Česko, a od pondělí začala akce Šije celé Česko. Nejinak tomu bylo i v Okříškách. Kritická situace, kdy stát nebyl schopen zajistit dostatek ochranných prostředků pro obyvatelstvo (respirátory a roušky), způsobila, že si musíme pomáhat sami. Městys vyzval občany, aby si, pokud to zvládnou, ušili roušky doma podle návodu. Pro ty, kteří to nezvládnou a také pro svoje zaměstnance využil nabídky dobrovolníků, prakticky spíše dobrovolnic, na výrobu roušek na úřadu městyse a v obou školách.

V úterý dopoledne nakoupil městys látky a pružinky a už odpoledne se práce rozběhla na úřadu městyse, kde stříhaly, žehlily a šily jeho pracovnice. Od středy začaly šít roušky také v mateřské a základní škole. Co nás obzvláště potěšilo, byl zájem a nabídka některých obyvatelek domu s pečovatelskou službou, které se spolu s pečovatelkami do akce také zapojily, aby ušily roušky pro svoje spolubydlící.

Roušky, které dobrovolnice ušily, slouží pro zaměstnance městyse, Technických služeb a příspěvkových organizací, dále jak již bylo řečeno, pro obyvatele DPS a DChB a nabídli jsme je také dalším lidem Okříšek. Třebíčské nemocnici jsme předali sto roušek. Na úřadu městyse jsou stále roušky k dispozici.

Velmi si vážíme aktivity všech zaměstnanců úřadu městyse, mateřské školy, základní školy a obyvatelek domu s pečovatelskou službou za jejich nezištnou pomoc městysi a jeho obyvatelům v této těžké době.

Zdeněk Ryšavý, starosta městyse Okříšky