Probudit v dětech chuť se hýbat a sportovat pro radost – to je hlavní myšlenka projektu Děti na startu. Odborně vyškolení trenéři a instruktoři ve školách, družinách, kroužcích, mateřských školách, sportovních klubech i fitness centrech pomáhají dětem rozvíjet základní pohybovou motoriku, koordinaci, obratnost, rychlost a sílu. „Chceme děti naučit základům ovládání vlastního těla, jak správně běhat, udělat kotrmelec, skákat, padat, nebát se míče. Právě všeobecná sportovní průprava je komplexně připraví na pozdější specializované sporty a pohyb je nepřestane bavit,“ říká  autorka projektu Jana Boučková

Kurzy kopírují školní rok, výuka je pestrá a zábavná. Děti se nejdříve věnují atletice, pak gymnastice, přejdou na míčové hry, motorická cvičení a na závěr nechybí ani soutěže. Hodiny pro mladší věkové skupiny jsou zaměřeny spíše na hru. Se staršími se naopak provádějí náročnější cviky. Ve výsledku opouštějí kurzy sebevědomé děti, které jsou řádně připraveny na vytouženou sportovní dráhu. Ať již zájmovou nebo profesionální. Mnohem rychleji se učí, dělají větší pokroky a sport provozují s opravdovým zájmem. A stejně velké úspěchy už začíná projekt slavit také ve školních družinách, kde díky němu mají děti šanci na aktivnější náplň než jen trávit po vyučování další hodiny sezením.

Děti na startu pořádají pravidelné kurzy pro nové instruktory. Dozvíte se v nich vše podstatné o projektu, o metodice cvičení, náplni hodin a vše si vyzkoušíte v praxi na ukázkové hodině, kde nechybí základy míčových her, gymnastická průprava, základy atletiky. Dozvíte se vše důležité o pohybových schopnostech dětí, o jejich výživě, věkových zákonitostech i o možnosti spolupráce s Českým svazem aerobiku a fitness FISAF.cz, který projekt zaštiťuje.

ZUZANA RYBÁŘOVÁ