Další úspěšný recept na tradiční sekanou zaslal redakci Jaroslav Němec z Bystré u Poličky. Vyučený kuchař se často a rád účastní nejrůznějších soutěží jedlíků. 

Sekaná podle Maxijedlíka

150 g slaniny

2 najemno nakrájené cibule

1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)

2 starší rohlíky, nakrájené

100 ml mléka

5 stroužků česneku, prolisovaných

3 lžičky čerstvého tymiánu

2 lžíce majoránky

3 lžíce plnotučné hořčice

libeček čestvý nebo sušený

směs k potírání: 3 lžíce plnotučné hořčice

3 lžíce piva

2 lžíce oleje

2 lžičky sladké papriky

Postup přípravy:

Do pánve dáme nadrobno nakrájenou slaninu a necháme ji opražit, až pustí tuk. Pak přidáme cibuli a obojí smažíme, aby cibule zesklovatěla. Do mísy dáme mleté maso a přidáme nejdřív rohlíky, které jsme předtím namočily do mléka a pak vymačkaly. Maso začneme rukama míchat a přidáváme všechny ostatní ingredience a koření.

Když maso drží pohromadě, vyndáme ho z mísy a zpracováváme na vále. Těsto vytvarujeme do šišky a uhladíme. Než dáme sekanou do trouby, potřeme ji směsí, kterou jsme si předem připravili.

Sekanou potíráme během pečení několikrát a pečeme ji odkrytou na 180 stupňů Celsia tři čtvrtě hodiny. Místo vody používáme na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.

Dobrou chuť přeje Maxijedlík Jaroslav Němec