„Rouškomat je přestavěný prodejní automat na cukrovinky a je umístěn u vstupu do obchodního centra Tesco v Jihlavě na Brněnské ulici. Roušky šijí naše pracovnice společně s dobrovolnými hasičkami,“ říká Andrea Dopitová za okresní sdružení hasičů Jihlava, které iniciovalo tuto pomoc.

V rouškomatu lze koupit kromě roušek i dezinfekční gel a jednorázové rukavice. Kvůli hygieně je možná platba pouze kartou, výdělek z prodeje bude věnován Alzheimer centru v Jihlavě.

V Třebíči zase fungují dva rouškovníky, a to díky Domu dětí a mládeže, který podal žádost o krizovou pomoc na Nadaci ČEZ mezi prvními.

„Díky rychlé finanční podpoře jsme nakoupili čtyři šicí stroje, žehličku, látky na šití roušek a další materiál pro šití, jako jsou pravítka, řezáky, nitě. Mohli jsme tak brzy začít dodávat roušky městu Třebíč a dalším potřebným organizacím,“ říká Jana Švihálková vedoucí Hvězdárny Třebíč, která spadá pod DDM Třebíč. „Nápad zřídit rouškovníky přišel posléze, jsou doplňovány denně,“ dodává Jana Švihálková.

Květinový znak Okříšek
Rozkvetlý znak potěší nejedno oko

„Překvapila nás rychlost reakcí neziskových organizací, charit, měst i obcí, kteří od první chvíle vynakládají maximální úsilí ke zvládnutí současné nelehké situace. Jsme rádi, že jim můžeme být nápomocni. Na Vysočině jsme podpořili čtyřicet projektů za více než 1,7 milionu korun, v celé České republice bylo na pomoc pro zmírnění dopadu epidemie vynaloženo přes třicet milionů,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Ve speciálním grantu Krizová pomoc žádaly organizace převážně o finance na nedostatkové ochranné pomůcky. Za příspěvky pak nakupovaly šicí stroje či materiál na výrobu roušek a ochranných obleků, materiál do 3D tiskáren pro tisk ochranných štítů pro pracovníky v první linii. S přispěním nadace se podařilo také zajistit rozvozy jídel či léků osamělým seniorům a nakoupit důležité zařízení pro péči o nemocné.

Kontakty:

Okresní sdružení hasičů Jihlava, Andrea Dopitová, mobil: 606 757 843

DDM Třebíč, Jana Švihálková, vedoucí Hvězdárny Třebíč, mobil: 724 188 158

Jana Štefánková, útvar komunikace ČEZ, JE Dukovany, regionální zástupce Nadace ČEZ pro Vysočinu a jižní Moravu