Amiens je středisko bývalého regionu Pikardie na řece Somme severně od Paříže. Nachází v severní Francii a má 135 tisíc obyvatel. Dominantou města je největší gotická katedrála ve Francii, z jejíž věže je překrásný rozhled na město.

V tomto městě strávil podstatnou část svého života spisovatel Jules Verne, který dlouhá léta působil jako člen místní městské rady a také zde napsal většinu svých vědeckofantastických románů. Z jeho domu je teď skvělé muzeum. Tip pro ostatní studenty: ve Francii jsou skoro všechna muzea a hodně památek zadarmo pro lidi pod dvacet pět let. Nechtějí po vás ani studentskou průkazku – stačí ukázat občanský průkaz.

Město založili Galové, ale rozrostlo se, když přes něj Římané postavili něco jako starověkou dálnici („via Agrippa“). Zajímavostí také je, že právě v tomto městě se údajně v roce 338. n. l. svatý Martin podělil s chudákem o polovinu svého pláště. V obou světových válkách bylo město vážně poškozeno, katedrála však jako zázrakem obě války přečkala. Mezi pamětihodnosti města patří dále Muzeum Pikardie, Dům Julese Verna a Cirkus Julese Verna (jeden ze dvou francouzských zděných cirkusů, který ještě stojí). Jednou ze zvláštností města jsou tzv. „hortillonnages“, bažinaté zelinářské zahrady, které od středověku zásobovaly město zeleninou a květinami. Dnes mají funkci převážně okrasnou. Mezi úrodnými zahradami vedou kanály, na kterých se můžete plavit na pramicích podobně jako na benátských gondolách.

Univerzita Pikardie Jules Verne byla založena v roce 1970. Rozdělení fakult je podobné českému: právnická, filozofická, lékařská, přírodovědecká… Na francouzských univerzitách ale nejsou fakulty pedagogické – na konci bakalářského studia na filozofické fakultě si člověk volí ze dvou druhů navazujícího magisterského studia: výzkum nebo pedagogika. Samotné univerzitní budovy stojí za návštěvu – od tohoto školního roku je několik fakult přesunuto do citadely z počátku sedmnáctého století, přestavěné tak, aby supermoderní prvky doplňovaly historický základ.

Ubytování na kolejích je podobné českému s tím rozdílem, že v každém maličkém pokoji je jen jeden student, ne dva nebo tři. Máte dokonce i vlastní koupelnu, i když je o něco menší než průměrná skříň.

Nyní bych ráda se podělila se čtenáři se zážitky z jednoho dne studia na UPJV v Amiens.

Dopoledne tříhodinovka francouzštiny (speciálně pro studenty na Erasmu!), odpoledne dvouhodinovka politických lingvistik. Nějakým poloimprovizačním zázrakem jsem zvládnu referát – seminárku. Pracovala jsem na ní týden, ale byl to hlavně výzkum a psaní. Samotnou powerpointovou prezentaci jsem udělala na poslední chvíli. Na politických lingvistikách je nejlepší složení třídy – dvě Číňaky, dvě Senegalky, Čech a Češka, Italka, Alžířan, Řek a jeden Francouz, co to zatím nese statečně.

O víkendech se snažím využít to, že jsem ve Francii, k jednodenním výletům do okolních měst. Zatím jsem stihla Arras (dvě nádherná náměstí s barokními domečky a gotickou radnicí), Compiègne (zámek, kde pobývali Marie Antoinetta, Napleon I. a Napoleon III.), Chantilly (krásný zámek kousek od Paříže a Muzeum koně) a Lille (naprosto neuvěřitelná architektura a rodný dům Charlese de Gaulla).

Na závěr bych ráda doporučila vysokoškolákům, ať dají Erasmu šanci. Vím, že vás do toho společnost strašně nutí. Vím, že je s tím moc papírování. Že vám to rozhodí studium. Že máte doma spoustu věcí, od kterých je těžké jen tak odejít. I tak to zkuste. Stojí to za to.

Tereza Kovácsová