Květiny v zahradě Monet kombinoval naprosto jedinečným způsobem, stejně jako barvy na plátně. Dbal na to, aby záhony hýřily barvami od jara do podzimu, aby byly okouzlující za večerního slunce i v něžné ranní mlze. Vznikla tak zahrada zcela výjimečná, a to nejen ve své době. Umělec měl to štěstí, že ocenění se dočkal již za svého života a stal se bohatým. Díky tomu mohl rozlehlou a velkorysou zahradu založit a udržovat. Vložil do ní většinu ze svého jmění, pečovalo o ni sedmero zahradníků.

Monetovi však kromě nekonečné inspirace poskytovala i útočiště, a nejen jemu, ale i celé jeho početné rodině. Žil zde se svou druhou ženou a svými i jejími dětmi. Když se na sklonku života stal podruhé vdovcem, zahrada mu poskytovala útěchu až do konce života.

Horské středisko Szczyrk v polských Beskydech se může rovnat alpským resortům. Z Ostravy jste tam po dálnici za 80 minut. Červen 2022.
OBRAZEM: „Alpy“ kousek od českých hranic. Polský Szczyrk láká nejen cyklisty

Vodní zahrada je magickým středem celku. Moneta vždy přitahovaly odlesky barev a světla na hladině, stejně jako zrcadlení oblaků. Miloval vodu i květiny, není proto divu, že lekníny byly jeho nejoblíbenějšími. Nejprve však pro ně musel vytvořit jezero. V Giverny se usadil v roce 1883, za pár let dům a rozlehlou, tehdy ještě hospodářskou zahradu koupil a začal tvořit svůj živý sen.

Ovšem právě proti jezeru a podivným rostlinám místní obyvatelé nejprve protestovali. Obávali se, že otráví vodu v potoce, který jezero napájel a zase z něj vytékal. Nakonec Monetovi úřady nádrž povolily, neboť proti leknínům, kosatcům, orobincům, rákosí a vrbám nemohly nic namítat. Ovšem posléze přibyly i tehdy vskutku neobvyklé bambusy, japonské javory, azalky.

A z obrazů známe i zelený můstek v japonském stylu, který se spolu se svou věrnou vistárií klene přes vodu.

Zdroj: Youtube

Clos Normand je uzavřená zahrada před domem. Vede skrze ni cesta zdobená velkorysým loubím, na kterém se střídají voňavé růže a zářivé lichořeřišnice. Popínavé rostliny šplhají do výše i na mnoha dalších místech. Zjara pod okrasnými slivoněmi hýří pestrá směs jarních cibulovin, v létě a na podzim štafetu přebírají nesčetné trvalky doplněné dvouletkami i letničkami v originálních kompozicích. K prohlídce patří i malířův dům s ateliérem, modrým obývacím pokojem a vzácnými japonskými tisky, které Monet sbíral.

Znovuzrození

Nádherná zahrada a malířova osobnost přitahovaly přátele a umělce z celého světa, již za Monetova života se zde vystřídalo mnoho návštěvníků. Umělec sám se z ní ani nemusel příliš vzdalovat, aby měl společnosti mnohdy až příliš.

Busta ženy pravděpodobně pochází z dob Nové říše, která trvala od 1550 př. n. l do 1050 př. n. l.
Michael Jackson má v muzeu v Chicagu kopii. Je ovšem tři tisíce let stará

Ve své zahradě byl nejšťastnější, žil a tvořil v ní přes čtyřicet let. Ovšem Monetův syn ji po malířově smrti nedokázal udržovat, zkázu přinesla i válka. O uchování se snažila francouzská Akademie výtvarných umění, které Michel Monet zahradu i dům přenechal (státu věnoval i většinu otcových obrazů). Ovšem na lepší časy se začalo blýskat až v roce 1977, kdy se správy pozůstalosti ujali schopní Gérald a Florence van der Kempovi. Dali dohromady štědré sponzorské dary od obdivovatelů Monetova díla a dle rad již letitého zahradníka, který se o zahradu za malířova života staral, ji znovu oživili. Znamenalo to vyhloubit zanesené jezero, obnovit výsadby, zrekonstruovat dům.

Znovuzrození se povedlo a zahrada vypadá jako za Monetova života. Všechno ale není nové, třeba obří vistárie, která se klene přes můstek, je původní. Ač můstek bylo třeba postavit znovu, živoucí pamětnici se podařilo zachránit.

zdroj: časopis Receptář

Časopis Receptář je nejstarší a nejprodávanější český hobby magazín na našem trhu. Pravidelně svým čtenářům nabízí spoustu tipů a nápadů z nejrůznějších oblastí zájmu, které mohou pomoci vyřešit každodenní činnosti. Časopis můžeme považovat za oblíbené fórum kutilů a zahrádkářů, kde si všichni mohou vyměňovat rady, inspiraci, nápady z oblasti zahrádkářství, kutilství v dílně a v domácnosti, vaření, zdraví nebo chovatelství. Těšit se můžete na poradenské rubriky renomovaných odborníků ze všech uvedených oblastí, ale i vysoce odborné články. Nezapomíná se ani na novinky v pracovních postupech, materiálech a výrobcích.