V hornaté oblasti na severu Číny, v provincii Kan-su, se nachází na ploše zhruba čtyřiceti kilometrů čtverečních geologický park Zhangye Danxia Landform s pohořím Duhové hory. Vrstvy barevného pískovce nabízející škálu barev od bílé, žluté přes modrou a zelenou až po rudou se mění v průběhu dne podle intenzity dopadajících slunečních paprsků.

Trvalo dlouho, než tahle nádhera vznikla. Možná i víc než udávaných 24 miliónů let, než se z usazenin vytvořily vrstvy načervenalého pískovce s vysokým obsahem železa a dalších minerálů různých barev, které se pohybem a silou tektonických desek zohýbaly a vytvarovaly.

Zesnulí jsou zpravidla hezky oblečení
Nejbizarnější cíl turistů. V katakombách dělí mrtvé od živých jen provazy

Přírodní živly, vítr a déšť a spousta času pak pomohly pohoří „upravit“ do současné podoby. Pokud dáváte přednost legendám, tak jedna z nich praví, že hory různých barev vytvořila bohyně, když se snažila ochránit obyvatele před zvěří.

V každém případě obdivovat tuhle pestrobarevnou strukturu, strmé, vysoké červené útesy, sloupy a rokle hrající různými barvami na vlastní oči a nejen na fotografiích na internetu, musí být úžasný zážitek.

Není proto divu, že zájem turistů a cestovatelů roste, byť Čína zůstává nadále vlastním uzavřeným světem. O to víc ovšem láká. Instalovány tu proto byly chodníky, lávky a vyhlídkové plošiny, z nichž je možné tento unikátní geologický jev, který je chráněný přírodním parkem, nerušeně pozorovat.

Podle Wikipedie byla Zhangye Danxia zvolena v roce 2005 porotou reportérů z 34 hlavních médií jako jedna z nejkrásnějších oblastí Danxia landform v Číně.

Zdroj: Youtube

Pohoří Duhové hory leží pouhých 30 kilometrů od miliónového čínského města Zhangye. Město vzniklo jako zastávka na Hedvábné stezce, která procházela mezi Tibetskou plošinou na severu a pouští Gobi na jihu. Zhangye tak bylo významnou zastávkou karavan a cestovatelů a později také důležitým posádkovým městem pro vojáky, chránící Velkou čínskou zeď.

Nejnavštěvovanější místa

Podle webu chinatours.cz je nejnavštěvovanějším místem turistická oblast Linze Danxia, která se nachází 30 km západně od centra města Zhangye. Mnoha Číňany je považována za jednu z nejkrásnějších krajin v Číně. V geoparku byly zbudovány přístupové cesty, které ulehčují turistům průzkum skalních útvarů.

Ledové údolí Binggou danxia pak patří k místům, kde unikátní skalní útvary, jež příroda za miliony let v rudém pískovci vytvořila, uchvátí každého fotografa.

Dalším vyhledávaným místem je Chrám velkého Budhy, jenž se nachází přímo ve městě Zhangye. Uvnitř chrámu se skrývá největší socha ležícího Buddhy v Číně z doby dynastie Západní Sia (1038–1227), který měří na délku 34,5 m, na šířku Buddhových ramen 7,5 m; délka nohou sochy jsou 4 metry a uší 2 metry.

Web upozorňuje také na jeskynní Chrám koňské podkovy, který se nachází asi 80 km na jih od města Zhangye. Jedná se o oblast posetou jeskyněmi, jejichž stěny jsou bohatě vyzdobeny buddhistickými motivy, jako jsou vytesané sochy Buddhů, malby a pestrobarevné chrámy vsazené do skal. Nejstarší zmínky se dochovaly z období 4. století n.l. Nejznámější památkové objekty jsou Chrám zlaté pagody, Jeskyně tisíce Buddhů a Severní chrám.

Pohled do chodeb Alcatrazu.
Vězně vystřídali turisté. Legendární Alcatraz přitahuje návštěvníky i dnes

Dalším vyhledávaným místem, kde srdce dobrodruha zaplesá, je horská oblast Pingshan Lake Grand Canyon, známá jako čínský Grand Canyon, která se nachází zhruba 60 kilometrů od města Zhangye. Park je sice menší, než jeho americký jmenovec, ale za návštěvu rozhodně stojí.