Téma zkracování cest je aktuální především ve Šluknovském výběžku, kde řidiči mohou ušetřit i několik desítek minut. V poslední době ale několik Čechů ohlásilo, že muselo v Sasku za tranzit platit pokutu. Český konzulát v Drážďanech kvůli tomu takové cesty nedoporučoval.

Testování pendlerů. Ilustrační foto
Jen jeden test týdně. Sasko upravilo pravidla pro pendlery

"Ano, v takovém případě mohou tranzitní cestující projet. Na to je jednoduchá odpověď," řekla Köppingová na otázku, zda si Češi mohou jízdou přes Sasko zkracovat cestu z jedno místa v Česku do cílového místa v Česku.

Před tranzitem varovalo ministerstvo

Před tranzitem přes Sasko v prosinci varovalo české ministerstvo zahraničí, které zmínilo hlavně Šluknovský výběžek. Spolková i saská policie tehdy ČTK řekly, že zkrácení cesty přes Sasko není porušením karanténních nařízení, pokud lidé německé území co nejrychlejší cestou opět opustí a jízdu nepřeruší například kvůli nákupům.

Český konzulát ale získal informace o několika případech, kdy Češi museli zaplatit pokutu až 150 eur (4000 korun), zároveň však tvrdili, že saským územím pouze projížděli.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Evropská komise nakoupí další dávky vakcíny. Distribuce začne v druhém čtvrtletí

Policie v Sasku k dotazu ČTK na pokuty odkázala na saské ministerstvo sociálních věcí. To tvrdí, že pokutováni jsou jen ti, kteří podmínky tranzitu poruší.

S Köppingovou minulý týden v pátek jednal český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Hlavním tématem sice byl saský požadavek, aby zahraniční pendleři pravidelně předkládali negativní testy na koronavirus, Petříček ale zároveň požádal Sasko, aby jasně interpretovalo možnost tranzitu pro české občany z jedné části českého území na druhé. Ministr po jednání řekl, že Köppingová tuto záležitost přislíbila prověřit a informovat dotčené obyvatele.